Lázár bekeményített: minden cégnél vizsgálatot rendelt el

agrarszektor.hu
Mind a 22 állami tulajdonban lévő erdőgazdaságnál vizsgálatot rendelt el Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, miután a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) korábban hat állami erdőgazdasági cégnél súlyos hiányosságokat tárt fel. Mint ismert, a miniszter a napokban az állami vagyon "szétlopásáról" beszélt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Kiterjesztette a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) azt a vizsgálatot, amelyet hat állami erdőgazdasági cégnél kezdett el - mondta az MTI-nek Bőcz Sándor, a Kehi kabinetfőnöke. A vizsgálat kiterjesztését Lázár János rendelte el, miután a Kehi a vizsgálat alá vont hat erdészeti cégnél alapvető és súlyos hiányosságokat tárt. Lázár János egyidejűleg az állami földeladások kapcsán úgy foglalt állást, hogy az állami vagyont azért kell értékesíteni, mert egyébként "amikor szocialista kormány van, a szocialista menedzsment lopná szét, amikor fideszes kormány van, a fideszes menedzsment lopná szét.

Bőcz Sándor szerint a hat erdészeti cégről szóló összegző jelentés még nem készült el, ezen dolgoznak a Kehi munkatársai. A kiterjesztett vizsgálatot pedig most kezdték meg.

MTI-fotó: Kálmándy Ferenc

Az Index korábban "Szétlopták az állami erdészeteket a Kehi szerint" címmel, a jelentés összefoglalójára hivatkozva azt írta, hogy az ellenőrzött, 2010-2013 közötti időszakban az erdészetek gazdálkodását a szabályozatlanság, a versenyeztetés mellőzése, a tulajdonosi érdekek háttérbe szorulása, az átláthatatlan gazdálkodás és a kontroll hiánya jellemezte.

A hírportál szerint volt olyan cég, ahol a bevételek 48 százalékát elvitték a vállalatvezetési költségek, miközben a hasznot az erdőgazdaságoknak dolgozó vállalkozók vitték el. Az erdészetek ugyanis rendszeresen vállalkozóknak adták bérbe az általuk beszerzett gépeket, sőt a Zalaerdő Zrt. már a beszerzést is a vállalkozók igényeihez igazította.

A 22 erdészet 94 milliárd forint nettó árbevétel mellett alig 2,8 milliárdos hasznot tudott kitermelni. A Kehi szerint az ellenőrzött erdészetek eredménye annak ellenére volt ilyen alacsony, hogy a tulajdonosnak, vagyis az államnak alig kellett díjat fizetniük, és közben összesen több mint 1,7 milliárd forint agrártámogatásban részesültek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55