Lázárékat nem lehet átverni vándorló állatokkal és pár zsák gombával

agrarszektor.hu
Meg akarja akadályozni a Lázár János vezette Miniszterelnökség, hogy egyes fiatal gazdálkodók úgy jussanak uniós támogatásokhoz a tárca felügyelete alatt álló Vidékfejlesztési Programban, hogy a pályázati feltételek teljesítéséhez egyik telepről a másikra hajtják a haszonállatokat. Ugyancsak kizárják azokat, akik a növénytermelésben - például a gombaágazatban - visszaélésszerűen, megalapozott üzleti terv nélkül próbálják igazolni a pályázáshoz szükséges minimális üzemméretet. A minisztérium a napokban szigorította a fiatal gazdák induló támogatására kiírt vidékfejlesztési pályázatot, miközben a gombatermelők máris nyílt levélben tiltakoznak a tárca változtatásai miatt.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Szigorította március elején a Miniszterelnökségben azt a pályázatot, amelyen fiatal gazdák vehetnek részt a Vidékfejlesztési Programban. A tavaly decemberben megjelent kiírásban a fiatalnak minősülő, 18-40 éves termelők összesen mintegy 37,75 milliárd forinthoz juthatnak úgynevezett induló támogatásként. A gazdálkodók március 16-tól adhatják be pályázataikat, mivel a tárca a március elsejei eredeti kezdő benyújtási határidőt két héttel kitolta.

Az indoklás szerint a szigorításokra azért volt szükség, hogy megelőzhessék a visszaéléseket. Egyik lényeges változtatásként a Miniszterelnökség törölte a pályázatból, hogy az állattartó fiatal gazdák a jogosultsági feltételként előírt üzemméretet napi állatlétszám alapján igazolhassák, ehelyett pedig az éves átlagos állatlétszám bemutatását írta elő. Ezen kívül a minisztérium eltörölte azt is, hogy a növénytermelési üzemméretet kormányhivatali igazolással lehessen bizonyítani, és az úgynevezett egységes támogatási kérelem benyújtását szabta a VP-s kérelembeadás feltételéül.

A napi állatlétszám eltörlésével megszűnt az a visszaélési lehetőség, hogy az állattartással összefüggő üzemméretet a haszonállatok tenyészetek közötti "vándoroltatásával" igazolhassák egyes pályázók - közölte az agrárszektor.hu-val a Miniszterelnökség. A pályázatot úgy módosították, hogy az üzemméret igazolásához a támogatási kérelem benyújtását megelőző tizenkét hónap állatállomány-nyilvántartását kell alapul venni.

A kormányhivatali igazolás eltörlésével pedig a növénytermelésben szűnt meg annak a lehetősége, hogy ki lehessen játszani a szabályozást - tette hozzá a minisztérium. Egyes ágazatokban - mint például a gombatermelésben - ugyanis a tárca szerint a minimális üzemméretet "induló fiatal gazdaként" könnyebben el lehetett volna érni és a pályázati kritériumokat kétséges üzleti tervekkel is teljesíteni lehetett volna. Ezért a tárca kormányhivatali igazolások beszerzése helyett azt írta elő, hogy a növénytermelők a VP-s fiatal gazda támogatásra kizárólag akkor pályázhatnak, ha 2016-ban a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz már adtak be úgynevezett egységes agrártámogatási kérelmet, illetve idén áprilisban ilyen kérelmet nyújtanak majd be az MVH jogutódjaként működő Magyar Államkincstárhoz.

A szigorítások mögött az a szándék húzódik meg, hogy valós agrártevékenységet végző termelők jussanak uniós pénzekhez, ne pedig olyanok, akik csak a támogatások megszerzése miatt próbálnának megfelelni a pályázati feltételeknek. A kiírás vonzó lehet, mert egy-egy gazda 40 ezer eurós - mintegy 12 millió forintnak megfelelő - támogatáshoz juthat.

További viták származnak azonban abból, hogy bár "induló támogatásról" van szó, a felhívásban nem lehet támogatni a "nulláról induló" termelőket. Ezért csak olyan fiatal gazdák pályázhatnak, akiknek 6-25 ezer eurós standard termelési értékű (STÉ) termelési potenciáljuk (üzemméretük) van. Az európai parlamenti és tanácsi szabályozás szerint a fiatal mezőgazdasági termelők támogatásánál a tagállamoknak kötelezően meg kell határozniuk alsó és felső belépési küszöbértékeket, és ilyen méretű gazdaságokat kell induló vállalkozásnak tekinteniük - húzta alá a Miniszterelnökség.

Mivel "nulláról indulva" nem lehet pályázni, többen megpróbálkozhatnak azzal, hogy hirtelen teremtsék elő a minimális üzemméretet, és ez a minisztérium szerint nem minden esetben lehet tisztességes. Kis Miklós Zsolt, a tárca államtitkár a közelmúltban úgy fogalmazott: mivel lehetőség lett volna "néhány zsáknyi" gombatermeléssel indulni a pályázaton, megjelentek a "hirtelen gombatermesztővé vált" pályázók.

Két évig, vagy forráskimerülésig lehet pályázni
Azok a pályázók, akik az első benyújtási időszakban nem tudják a megfelelő igazolásokat beszerezni, vagy nem rendelkeznek legalább 6000 eurós STÉ üzemmérettel, a következő szakaszban - az idei egységes agrártámogatási kérelmek benyújtása után - is beadhatják igényüket - közölte a Miniszterelnökség. A fiatal gazda támogatásra két évig, illetve a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig lehet pályázni.

Egyes gombatermelők ugyanakkor máris nyílt levélben tiltakoznak az államtitkári kijelentés és a pályázat módosítása miatt. A szerkesztőségünkhöz eljutattott levél szerint a korábbi fiatal gazda támogatási konstrukciókban kellett volna szankcionálni azokat, akik nem teljesítették az üzleti tervben foglalt vállalásokat, nem pedig a mostani kiírásban elvenni a lehetőséget azoktól, akik a pályázati feltételeket és az előírt üzleti tervet sherették volna teljesíteni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?