Ma jár le a határidő - Éjfél után bírságol a csúcsszervezet

agrarszektor.hu
Ma éjfélig lehet feltölteni az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallását az internetre. A díjat két részletben kell majd befizetni és a határidő után érkező bevallásokra bírságot szabhat ki a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih). Mivel a bevallások időszaka még nem zárult le, a szervezetnél nem tudják pontosan, hogy mennyi bevételre lehet számítani. A becslések szerint mintegy harminc milliárd forint gyűlik így össze, amelyet élelmiszer-biztonsági stratégiai célokra fordítják.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Éjfélig tölthető fel az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallása az internetre - jelentette ki Bognár Lajos, országos főállatorvos, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. A határidő után feltöltött bevallásokat bírsággal szankcionálná a Nébih, ugyanakkor minden esetben megvizsgálják majd, hogy volt-e olyan körülmény, amely akadályozta a vállalkozást a bevallás elkészítésében. Az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat két részletben kell majd befizetni a Nébih számlájára, az elsőt július végén, míg a másodikat a következő év január harmincegyedikéig.

A díjat 2012-ben vezették be és valamennyi kereskedelemben és a termelésben résztvevő vállalkozásnak kötelező befizetnie. Az alapdíj a nettó árbevétel ezreléke, de az élelmiszerforgalmazással foglalkozó vállalatoknál a bevezetése óta sávossá vált a díj. Így 500 millió forintig nullás a bevallási kötelezettség, e fölött viszont sávonként változik és a legnagyobb mértéke hat százalék - számol be az MTI.

A bevallások időszaka még nem zárult le, ezért nem tudják pontosan, hogy mekkora bevételre lehet számítani, de Bognár Lajos szerint mintegy harmincmilliárd forint körüli összegről lehet szó. A díjból befolyó pénzeket a hatóság az élelmiszerlánc-biztonság fenntartására, a hatósági-ellenőrzési feladatokhoz szükséges fejlesztésekre és beruházásokra fordítja. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?