Már Csányi sem jut elég szakemberhez - Durvul a munkaerőhiány

agrarszektor.hu
Munkaerőhiány lehet a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgatóhoz köthető új mohácsi vágóhídon, mert nem tudnak elegendő szakembert találni. A próbaüzem a tervek szerint szeptemberben indul meg.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Körülbelül 120 dolgozó hiányzik a Csányi Sándor érdekeltségének számító Bonafarm Zrt. mohácsi vágóhídjáról, még úgy is, hogy a cég munkaerőhiány miatt 20-40 százalékot volt kénytelen ráígérni az eddigi fizetésekre - tudta meg a Népszabadság. Az igen kedvező ajánlatot csak részben magyarázza, hogy a korábbi tervek szerint szeptemberben indulna a próbaüzem Mohácson, októberben pedig az igazi munka.

Kevesen akarnak váltani

Mindezzel párhuzamosan gyakorlatilag leáll a Pick Szeged Zrt. szegedi vágóhídja és a pécsi darabolóüzem. A lap úgy tudja, a cég közölte a szegedi és a pécsi dolgozókkal, hogy várják őket Mohácson, azonban kevesen mutatnak hajlandóságot a váltásra. Ezt a Bonafarm Zrt. HR-vezetője, Bessenyei Zsolt is alátámasztotta a lapnak, aki elárulta, hogy csupán 10-15 dolgozó vállalja a mohácsi munkavégzést a Szegeden foglalkoztatott 130 ember közül.

A Népszabadság alkalmazottaktól és érdekképviseleti személyektől származó információi szerint a szegedi vágóhídi szakmunkások havi nettó jövedelme - ebben benne van a bér, az étkezési támogatás és még néhány egyéb juttatás - 140-180 ezer forint, miközben Mohácson nettó 210-250 ezer forintot is kereshetnének. A jelentős jövedelemtöbblet ellenére sem elég vonzó azonban a szegedieknek az ajánlat, hiszen a Szeged-Mohács út napi kétszer kétórás utazást, vagy heti ingázást jelent. Pedig úgy tudni, még a közlekedési költségeket és a lakhatást is átvállalná a szegedi dolgozóktól a cég.

Nagyon keresik a henteseket

A lap által megkérdezett iparági forrás szerint az alacsony hajlandóság oka, hogy a hentesek iránt országosan is nagy a kereslet, és lakhelyükhöz közel, Szegeden és környékén is könnyen el tudnak helyezkedni a munkások, de persze külföldön is kapósak.

Jóval könnyebb a helyzet a Mohácstól 50 kilométerre fekvő pécsi darabolóüzem dolgozóival, ahol az 550 munkavállaló 70 százaléka csatlakozik az ősszel induló mohácsi gyárhoz - mondta el Bessenyei Zsolt. Igaz, náluk is bért kellett emelni: a lap információi szerint a jelenlegi 180-210 ezer forint közötti béreket 20 százalékkal emelik meg. Emellett az ő utaztatásukat is a cég oldja meg, így az nekik egy fillérükbe sem kerül. A kulcsmunkakörök esetében pedig azoknak a dolgozóknak a lakhatását is teljes mértékben támogatják, akik napi bejárással nem tudják megoldani a mohácsi munkavégzést. A vágóhíd létszámigénye 600 fő, de még a fenti jelentős fizetésemelés ellenére is hiányoznak 120-an a csapatból.

A lap úgy értesült, hogy Csányi számításait egy horvát cég is keresztbehúzta: úgy tudni, jelentősen ráígértek a Mohácsra hívott dolgozók bérére, és közel 100 szakembert sikerült is "elvinniük" egy eszéki húsüzembe - ők megnyerőnek tartották az 1500 euró (közel félmillió forint) körüli jövedelmet. A Bonafarm ennél jóval kevesebb munkást tudott külföldről hazacsábítani, a HR-vezető tájékoztatása szerint 25-en tértek, térnek haza az ajánlatukra.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?