Más ízű a kínai hamis méz, ezért keverik

agrarszektor.hu
Érzékszervi vizsgálatokkal deríthető ki, tartalmaznak e kínai hamisítványokat a magyar mézek. A Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (Nébih) az agrártárca utasítására már meg is kezdte az ellenőrzéseket. A kínai "megsütött" méznek más íze van, mint egy normálnak, de a fogyasztók "tisztán" nem kapnak kínait, mert az importot etikátlan módon belekeverik a kiváló magyar mézekbe.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Érzékszervi vizsgálatokkal leleplezhetők azok a hamisítványok, amelyekkel összekeverik az európai és magyar mézeket - jelentette ki Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) államtitkára az InfoRádiónak. Az FM ezért vizsgálatot rendelt el, és a tárca komoly szankciókat ígér a nyerészkedő termelőknek.

Az államtitkár szerint a Nébih már el is kezdte az ellenőrzéseket, amelyek szúrópróbaszerűek lesznek. Ahol a hatóság kimutatja a kínai mézek jelenlétét, ott nagyon komoly vizsgálatok következnek, hiszen ez eredethamisításnak és megtévesztésnek minősül.

A tiszta kínai méznek más íze van, mint egy normál méznek - ezt "megsütött méznek" is hívják. Ilyet azonban a fogyasztó sohasem kap - és ez benne az etikátlan -, mert tisztán kínai mézet sohasem tesznek az asztalunkra. Ahhoz, hogy ezt ne tudjuk megkülönböztetni más mézektől, belekeverik a legkiválóbb minőségű magyar mézet.

Ha az uniós fogyasztó levesz manapság egy üveg mézet a polcról, az üveg 70 százalékában kínai mézet talál, és csak a maradék 30 százalék tekinthető uniós eredetű méznek - mutatott rá az államtitkár. Úgy véli, a magyar méz azért nem tud önálló identitással megjelenni a külföldi piacokon, mert óriási lenne a különbség a kevert és a tisztán magyar méz minősége között.

Mint az agrárszektor.hu már korábban beszámolt róla, eközben a magyar termelők Brüsszelben is demonstrációt kezdeményeztek. A méhészek a tüntetésen a kínai importméz azonnali, minden összetevőre kiterjedő laboratóriumi vizsgálatát, és a hatályos jelölési szabályok pontosítását követelik. Jelenleg ugyanis az unió nem teszi kötelezővé egyes tételeken a pontos eredet feltüntetését, így a fogyasztókat könnyű megtéveszteni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?