Megdöbbentő számok: csaknem 2 millió tonna élelmiszert pazarolunk el

agrarszektor.hu
Módszertani munkacsoport alakult az élelmiszer-pazarlás és -veszteségek felmérése céljából. A magyarországi élelmiszer-pazarlásról utoljára az Európai Unió készített becslést, 2006. évi adatokra alapozva. E szerint 1,8 millió tonna volt az élelmiszer-pazarlás nagysága Magyarországon, ebből 400 ezer tonna volt a háztartások felelőssége olvasható az AKI közleményében(Agrárgazdasági Kutató Intézet).

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az élelmiszer-pazarlás és -veszteség csökkentéséért megnevezésű FÓRUM 2014 márciusában jött létre a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület kezdeményezésére. Az élelmiszer-pazarlás és -veszteségek csökkentése az élelmiszerlánc hatékonyságának növelése útján elősegítheti az élelmezésbiztonság javítását, valamint az élelmiszerek előállításával és disztribúciójával előidézett környezeti terhelés mérséklődését.

A FÓRUM egyik legfontosabb feladata az élelmiszerpazarlás és -veszteségek mennyiségének és keletkezési helyének meghatározása Magyarországon. Ennek érdekében 2015. szeptember 14-én az Agrárgazdasági Kutató Intézetben a FÓRUM-hoz csatlakozó piaci szereplők részvételével megalakult az a munkacsoport, amely kidolgozza, hogy mely módszerekkel, adatfelvételi eljárásokkal lehet a leghatékonyabban és a legpontosabban mérni a Magyarországon keletkező élelmiszer-hulladékok mennyiségét.

A módszertani munkacsoport alakuló ülésén előadást tartott Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke, aki elmondta, hogy az Európai Unióban jelenleg is fut egy az unió által finanszírozott többéves nemzetközi kutatási projekt, a FUSIONS, amelynek témája az élelmiszer-pazarlás csökkentése. Ez a projekt 2016-ban zárul és ezt követően kezdődhet meg az eredmények uniós gyakorlatba való átültetése. Addig is nagyon fontos azonban, hogy a kutatás állását nyomon kövessük, hiszen a kormányzat számára is fontos cél a veszteségek mérséklése. Ahhoz, hogy érdemi akciókat lehessen indítani, először fel kell mérni a veszteségek volumenét, a keletkezés helyét és okait az élelmiszerlánc egyes szakaszain, mert csak így határozható meg, mely pontokon lehet a legnagyobb hatást elérni a tervezett kormányzati beavatkozásokkal.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03