Mérgező kígyóuborka a zöldségeseknél

agrarszektor.hu
Azonnali vizsgálatot rendelt el a Földművelésügyi Minisztérium amiatt, mert kígyóuborkából vett mintákban nem engedélyezett növényvédő szert mutatott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szennyezett uborka kikerült a kereskedelembe is, ezért a kifogásolt tételeket visszahívják a forgalomból. A hatóanyag-maradékot tartalmazó kígyóuborka egy csongrádi őstermelőtől származott.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Émelygést, hányást és gyengeséget okozhat a kígyóuborkában mért hatóanyag-maradék, ha valaki "a szokásosnál jelentősen nagyobb mennyiséget" fogyaszt belőle - hívja fel a figyelmet a Nébih. A nagy dózisú fogyasztás után, rövid időn belül jelentkező tünetek azonban hamar megszűnnek, mert a hatóanyag gyorsan felszívódik, illetve 1-3 napon belül távozik a szervezetből és hosszú távú, egészségügyi károsodást nem okoz. Normál fogyasztási szokásoknak megfelelő mennyiségben pedig tüneteket nem, vagy kis eséllyel idézhet elő.

A Nébih ellenőrei az éves ellenőrzési terv szerint vizsgáltak egy Tolna megyei kiskereskedő raktárában vett kígyóuborka-mintákat. Az eddigi adatok szerint a kifogásolt termék egy csongrádi őstermelőtől egy szegedi telephelyű szövetkezet közvetítésével érkezett, és több zöldségeshez is szállítottak belőle.

Az országos főállatorvos azonnali vizsgálatot rendelt el, az érintett tételeket a kereskedelmi forgalomból visszahívják - közölte még pénteken a Nébih. A hivatal folyamatosan tájékoztat az érintett helyekről és egységekről, ahonnan a termék a vásárlókhoz kerülhetett.

A laborvizsgálat a mintában határérték felett mutatta ki olyan rovarölőszer hatóanyagát - acefátot és metamidofoszt -, amely sem Magyarországon, sem más uniós tagállamban nem engedélyezett. Magzatkárosító, mutagén, génkárosító vagy karcinogén hatást nem figyeltek meg egyik hatóanyag esetében sem.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03