Nem bírják a lépést a francia biogazdák

agrarszektor.hu
Az uniós biopiac második helyezettje Németország után Franciaország. Termelőik még évekig nem lesznek képesek kielégíteni a növekvő igényeket.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A 2016-os összesített adatok alapján 7,15 milliárd eurós bevételt volt képes produkálni a bioszektor Franciaországban, ami 17 év leforgása alatt hétszeres növekedést jelent. Tíz francia közül kilenc fogyaszt bioterméket, és heten vallják magukat rendszeres fogyasztónak a statisztika szerint (Agencebio 2017). A tudatos fogyasztók egyre fontosabbnak tartják a környezet megőrzését, a biotermelésben az állatok jólétének, és a fenntartható fejlődés megvalósításának lehetőségét látják.

Ha felkészülten akar nekivágni a 2018-as agrárévnek, ha első kézből, a hazai agrárszektor meghatározó szakembereitől, véleményformálóitól, vállalatvezetőitől és döntéshozóitól szeretne választ kapni a hazai mezőgazdaságot érintő legfontosabb és legaktuálisabb kérdésekre, jöjjön el az Agrárium 2018 Konferenciára, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.


Ami a gazdákat illeti, ez a termelési mód magasabb jövedelemszintet biztosít. Némelyik termelő a biora való átallásban találta meg a kivezető utat a néha kilátástalan helyzetből, hiszen a nagy áruházláncok a konvencionális termékek felvásárlási árára erős nyomást gyakorolnak.

Mindent megvennének

EZ IS ÉRDEKELHET
Francia feldolgozók keresnek biogabonát sör-, liszt-, és takarmánygyártás céljára, jelenleg a szükségletek 1/3-àt nem sikerül fedezni a hazai termelésből. 5 év alatt meg kell duplázni a termelést ahhoz, hogy biztositani lehessen a szükségletek kielégítését. "Termeljetek, és mi elfogyasztjuk!" - hangzott el a felszólítás Gaël Savrot, az Axereal Elevage igazgatója részéről. Az Axereal fő tevékenysége gabona és olajos növények felvásárlása és értékesítése francia és nemzetközi szinten. A felvásárolt alapanyag egy részét saját takarmány-keverőjében dolgozza fel a cég. Az Axereal a következő 5 évben 20 000 tonnával kívánja emelni a biominősítésű takarmány-alapanyag felvásárlását. (A cég 500 000 tonnás nagyságrendben állít elő takarmányt.) Leányvállalata, a Boormalt, nemzetközi szinten a második legnagyobb malátatermelő Európában. A biomaláta hiánycikknek számít, pedig nagy lenne rá az igény a sörmanufaktúrák körében.

Péterdi Krisztina

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03