2016. október 28. péntek Simon, Szimonetta

Hírek - Élelmiszerpiac

Nem titkolhatják, hogyan buktak százmilliókat a brókerbotrányban

Ki kell adnia a végelszámolás alatt álló TIG Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft.-nek azokat a dokumentumokat, amelyekkel korábban rábízta pénzét a tavalyi brókerbotrányba keveredett Hungária Értékpapír Zrt.-re – erre kötelezi a céget a Fővárosi Törvényszék első fokú ítélete. A mai napig nem derült ki, kit terhel a felelősség azért, hogy az állami cég – amelynél a Földművelésügyi Minisztérium (FM) gyakorolta a tulajdonosi jogokat – legalább 410 millió forintot bukott a brókerbotrányban.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

Tizenöt napon belül ki kell adnia a TIG Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft.-nek azokat az iratokat, illetve szerződéseket, amelyekkel a Hungária Értékpapír Zrt.-re bízta a pénzét – írja a Fővárosi Törvényszék február 5-i, első fokú ítéletére hivatkozva az Origo. Mint ismert, a TIG – amelynél az agrártárca gyakorolta a tulajdonosi jogokat – a tavalyi brókerbotrányban legalább 410 millió forintot bukott. Bár az ügyben az agrártárca a botrány kirobbanása után vizsgálatot indított, ennek eredményéről semmit nem hozott nyilvánosságra.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most az Agrárium 2016 konferenciára!


A dokumentumok miatt Harangozó Tamás MSZP-s frakcióvezető-helyettes fordult bírósághoz, mivel a TIG a kért szerződéses iratokat számára nem adta ki. A bíróság a keresetet alaposnak találta, mert megítélése szerint a TIG az eljárás során nem vitatta, hogy az érintett adatok a rendelkezésére állnak, azoknak ő a kezelője és a kért adatok közérdekűnek minősülnek. A pert kezdeményező politikus szerint a dokumentumokból kiderülhet, milyen körülmények között bukta el a TIG az állami pénzeket.

Mint az agrárszektor.hu megírta, az agrártárca időközben döntött arról, hogy a stratégiai állami készletezést folytató TIG-nél végelszámolást kezdeményez, amely ma is tart. A tárca az Origónak a végelszámolásra hivatkozva azt közölte, hogy a céget képviselő végelszámoló dönthet arról, eleget tesz-e a bíróság döntésének vagy fellebbez-e. A végelszámolást a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. végzi. Azzal, hogy a minisztérium végelszámolást kezdeményezett, arról is döntött, hogy feladja az eddigi stratégiai állami készletezést Magyarországon.

Az FM most azt is közölte, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel (MNV) kötött megbízási szerződés alapján gyakorolta a tulajdonosi jogokat a TIG Kft. felett. E megbízási szerződést azonban a tárca 2015. december 18-i hatállyal felmondta, így most a TIG-nél a tulajdonosi jogokat ismét az MNV Zrt. gyakorolja.


 

Címlapon, most

Lázár két új miniszteri biztost nevez ki

A halászatot együtt kutatjuk a vietnamiakkal

Így fejlődnek az agrárkapcsolatok.

Hamis címkéket tettek az '56-os tokaji aszúkra

Szándékosan '57-es évjáratúnak tüntették fel a borokat.

Szalmonellabotrány: a magyar tojás és baromfihús biztonságos

A BTT szerint a hazai termékeket kell előnyben részesíteni az import helyett.

Lázár: biztos, hogy perre megyünk Brüsszellel a magyar földek miatt

A kormány nem járul hozzá a külföldiek és a jogi személyek földvásárlásához.

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

A szakértő szemével

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Agrár Központ