Nem titkolhatják, hogyan buktak százmilliókat a brókerbotrányban

agrarszektor.hu
Ki kell adnia a végelszámolás alatt álló TIG Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft.-nek azokat a dokumentumokat, amelyekkel korábban rábízta pénzét a tavalyi brókerbotrányba keveredett Hungária Értékpapír Zrt.-re - erre kötelezi a céget a Fővárosi Törvényszék első fokú ítélete. A mai napig nem derült ki, kit terhel a felelősség azért, hogy az állami cég - amelynél a Földművelésügyi Minisztérium (FM) gyakorolta a tulajdonosi jogokat - legalább 410 millió forintot bukott a brókerbotrányban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Tizenöt napon belül ki kell adnia a TIG Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft.-nek azokat az iratokat, illetve szerződéseket, amelyekkel a Hungária Értékpapír Zrt.-re bízta a pénzét - írja a Fővárosi Törvényszék február 5-i, első fokú ítéletére hivatkozva az Origo. Mint ismert, a TIG - amelynél az agrártárca gyakorolta a tulajdonosi jogokat - a tavalyi brókerbotrányban legalább 410 millió forintot bukott. Bár az ügyben az agrártárca a botrány kirobbanása után vizsgálatot indított, ennek eredményéről semmit nem hozott nyilvánosságra.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most az Agrárium 2016 konferenciára!

A dokumentumok miatt Harangozó Tamás MSZP-s frakcióvezető-helyettes fordult bírósághoz, mivel a TIG a kért szerződéses iratokat számára nem adta ki. A bíróság a keresetet alaposnak találta, mert megítélése szerint a TIG az eljárás során nem vitatta, hogy az érintett adatok a rendelkezésére állnak, azoknak ő a kezelője és a kért adatok közérdekűnek minősülnek. A pert kezdeményező politikus szerint a dokumentumokból kiderülhet, milyen körülmények között bukta el a TIG az állami pénzeket.

Mint az agrárszektor.hu megírta, az agrártárca időközben döntött arról, hogy a stratégiai állami készletezést folytató TIG-nél végelszámolást kezdeményez, amely ma is tart. A tárca az Origónak a végelszámolásra hivatkozva azt közölte, hogy a céget képviselő végelszámoló dönthet arról, eleget tesz-e a bíróság döntésének vagy fellebbez-e. A végelszámolást a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. végzi. Azzal, hogy a minisztérium végelszámolást kezdeményezett, arról is döntött, hogy feladja az eddigi stratégiai állami készletezést Magyarországon.

Az FM most azt is közölte, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel (MNV) kötött megbízási szerződés alapján gyakorolta a tulajdonosi jogokat a TIG Kft. felett. E megbízási szerződést azonban a tárca 2015. december 18-i hatállyal felmondta, így most a TIG-nél a tulajdonosi jogokat ismét az MNV Zrt. gyakorolja.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?