Sokáig akar élni? - Ezt javasolja az amerikai kormány

MTI
Tíz százalékkal csökkenteni kell naponta a cukor és a telített zsírok fogyasztását és korlátozni kell az elfogyasztott sómennyiséget is - áll az amerikai kormányzat legújabb ajánlásában, amely az egészséges táplálkozáshoz ad iránymutatást. Máris kirobbant azonban a vita arról, hogy az ajánlás miért nem hívja fel a figyelmet a vöröshús-fogyasztás - egyesek szerint rákkeltő hatású - veszélyeire.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Új táplálkozási ajánlásokat tett közzé az amerikai kormányzat, amelyben az egészséges táplálkozáshoz ad iránymutatást az amerikaiaknak. Az ajánlás szerint naponta tíz százalékkal csökkenteni kellene a cukor és a telített zsírok fogyasztását, a sófogyasztásnak pedig nem kellene meghaladnia a napi 2300 milligrammot.

Ötévente jelenik meg az iránymutatás

Ilyen iránymutatást ötévente ad ki a szövetségi egészségügyi és emberi erőforrások minisztériuma, illetve az agrárminisztérium. A mostani dokumentum csütörtökön jelent meg, de sok szakember máris a hiányosságaira mutatott rá. Így például bírálták, hogy az ajánlás nem hívja fel a figyelmet a vörös húsok túlzott fogyasztásának veszélyeire.

Kari Hamerschlaf, a Föld Barátai nevű civilszervezet vezetője közleményében úgy fogalmazott: az új irányelvek nem vesznek tudomást azokról a komoly tudományos eredményekről, amelyek kifejezetten kevesebb hús fogyasztását javasolják. "A kormányzat egyértelműen a húsipar érdekeit vette figyelembe" - vélekedett.

Miért nincs szó a vöröshúsokról?

Katie McMahon, az Amerikai Rák Társaság képviselője szintén azt kifogásolta, hogy az ajánlások említést sem tesznek a vörös húsok túlzott fogyasztásának rákkeltő hatásáról. "Teljesen elképedtünk, hogy a jelentés nem javasolja a vörös- és feldolgozott húsok fogyasztásának visszafogását" - mondta az NBC televíziónak McMahon.

Alice Lichtenstein, a Tufts Egyetem táplálkozástudományi professzora, aki tanácsadóként vett részt az ajánlások kidolgozásában, az NBC-nek azt mondta, hogy a dokumentum megfogalmazásakor nem a rákbetegség megelőzése volt a fő szempont, hanem a szív- és érrendszeri megbetegedések visszaszorítása. Az Egyesült Államokban ugyanis ez a fő halálozási ok - tette hozzá az élelmezéstudományi szakember.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?