2016. augusztus 28. vasárnap Ágoston

Hírek - Élelmiszerpiac

Sokkal több román élelmiszer lehet a szupermarketekben

A hipermarketek hétvégi zárva tartását és a román termékek arányának növelését javasolta Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Egyes elképzelések szerint azt kellene előírni, hogy legalább 51 százalék legyen a romén élelmiszerek aránya.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

A tárcavezető a képviselőház mezőgazdasági bizottságában nyilatkozott a változtatási elképzelésekről – írja az MTI. Szerinte az intézkedés nem lenne a hipermarketek ínyére, de Európa nagy részében az üzletek általában este fél 7-kor zárnak, hétvégén pedig nem nyitnak ki. Romániában jelenleg a hipermarketek este 10-11-ig nyitva vannak a hét minden napján.

A miniszter elismerte, hogy a vásárlók egy része hétvégén, késői órákban szeret vásárolni, de ez szerinte nem teszi indokolttá a hétvégi nyitva tartást. Úgy vélte, a hipermarketek nagyon jól élnek Romániában, és a kormány közös frontot alakíthat ki a parlamenttel ebben a kérdésben.

A miniszter azt indítványt is támogatja, hogy a szupermarketekben a román termékek aránya legyen kötelezően 51 százalék. Télen a gyümölcsök és zöldségek esetében nem biztos, hogy teljesíthető az arány, de az általános elv hasznos, és támogatja – fogalmazott.

A román képviselőház mezőgazdasági szakbizottsága egy úgynevezett albizottság létesítéséről határozott, amely megvizsgálja majd ezeket a javaslatokat.


 

Címlapon, most

Most már mobiltelefon riaszt, ha megbetegszik a növény

Robotrendszer figyeli a kórokozókat a táblákon.

Tovább mélyül a válság: tüntetnek a tejtermelők

Nem teljesíti a francia gazdák kéréseit a Lactalis.

Eldőlt! - Nem lesz népszavazás az állami földekről

Nincs meg a kellő számú aláírás az MSZP-s kezdeményezésben.

Ami van, nem elég: tovább kell csökkenteni a sertésáfát

A készítményeknél is 5 százalékos adó kell, mert csökken a fogyasztás.

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

A szakértő szemével

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Agrár Központ