Soros György nagyot kaszálhat az agrárbizniszben Trump miatt

agrarszektor.hu
Soros György dollármilliárdos is komoly hasznot húzhat abból, ha Donald Trump amerikai elnök továbbra is déli szomszédja megleckéztetésére törekszik. A magyar származású üzletember is résztulajdonosa egy olyan dél-amerikai agrárvállalatnak, amely több millió tonna mezőgazdasági terméket lenne képes a mexikói piacra zúdítani, ha az USA terményei kiszorulnánk onnan az egyre feszültebbé váló USA-mexikói viszony miatt.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Soros György, magyar származású dollármilliárdos is befektetője annak a dél-amerikai mezőgazdasági vállalatnak, amely a közeljövőben Mexikóval kíván gabonakereskedelmet folytatni. Amióta Donald Trumpot megválasztották az USA elnökének, rohamosan romlanak az amerikai-mexikói kapcsolatok. Sokan attól tartanak, hogy a NAFTA (Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény) meglebegtetett átdolgozásával az áruk és szolgáltatások szabad mozgása is veszélybe kerül, ami - egyebek mellett - a mezőgazdasági termékek kereskedelmét is súlyosan érintheti a paktumot aláíró USA, Mexikó és Kanada között.

Az amerikai kukorica, rizs és tejtermékek legnagyobb felvevőpiaca ma Mexikó. Tavaly 17,7 milliárd dollárban vásárolt agrárproduktumokat északi szomszédjától, kukoricaimportjának például 98%-a származott az Egyesült Államokból - írta a Financial Times. Elképzelhető, milyen gondokat okozna, ha ez a stabil ellátóbázis egyik napról a másikra bizonytalanná válna. Itt jön képbe a Soros Györgyöt is a befektetői közt tudó (luxemburgi székhelyű, de Dél-Amerikában sok ezer hektárnyi földet birtokló) Adecoagro, amely évente közel 2 millió tonna terményt takarít be Argentínában, Brazíliában és Uruguayban. Mexikó fontos piacunkká válhat, ha Trumpnak továbbra is problémái lesznek az országgal - mondta Mariano Bosch, az Adecoagro vezérigazgatója.

A szabadkereskedelem és a rövid távú vasúti szállítás lehetősége egyelőre az amerikai kereskedők malmára hajtja a vizet. Ugyanakkor azt ők is elismerik, hogy Mexikónak vannak más lehetőségei is, hiszen 45 országgal kötött szabadkereskedelmi egyezményt (ezzel világrekordernek számít), és bármikor Dél-Amerika felé fordulhat.

Ha Trump tovább "izmozik" vele, valószínűleg megerősíti kapcsolatait a csendes-óceáni térség államaival - mindenekelőtt Ausztráliával és Új-Zélanddal - is, amint azt már Ildefonso Guajardo Villarreal gazdasági miniszter is felvetette. Ez viszont aligha jönne jól a közép-nyugati farmereknek, akik novemberben zömmel Trumpra szavaztak, de most nyugtalankodva figyelik intézkedéseit, hiszen exportpiacokat veszíthetnek. A megszólalók közé állt Dave MacLennan, a minnesotai Cargill vezérigazgatója is, akinek gabonafélék, olajos magvak és egyéb termékek felvásárlásával, feldolgozásával és forgalmazásával foglalkozó vállalata igencsak megsínylené a mexikói piac (és munkaerő) elvesztését.

A feszült helyzetben kiváló üzletet szimatoló Adecoagro holland és katari befektetők mellett 9,5%-ban Soros György tulajdonát képezi. A vállalat 434 ezer hektárnyi földet birtokol, illetve mellette rizs- és cukormalmokat, valamint tejfeldolgozó üzemeket. Elsődleges piacaik afrikai, ázsiai, közel-keleti és közép-amerikai országok, Mexikóval viszont egyelőre nem állnak kereskedelmi kapcsolatban. Soros György 11,92 millió Adecoagro-részvényt birtokol (ez a teljes portfóliójának 4%-a), és a vállalat a kedvencei közé tartozik, mert nagy növekedési potenciált lát benne.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?