Szépen becserkészték azokat, akik hamisították a libamájat

agrarszektor.hu
"Előzetes információk alapján" járt el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), amikor felderítette, hogy tömegesen cserélik fel kacsamájjal termékeikben a drágább libamájat a piaci szereplők. A hazai visszaélések legkedveltebb terepe továbbra is a húspiac, de liszteknél, különböző magvaknál, gyümölcsöknél, illetve növényvédő szereknél és termésnövelő anyagoknál is sokszor kell intézkedni. Tavaly összesen 1460 tonna terméket foglaltak le és semmisítettek meg, az idén eddig 526 tonnát.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Több hónapig vettek mintákat országszerte az idén a Nébih kiemelt ügyek igazgatóságának munkatársai, amelyekkel megállapították, hogy az esetek nagy részében kacsamájból származtak a libamájként feltüntetett termékek. Nem véletlenül szálltak rá azonban erre a piacra: a Nébih az agrárszektor.hu-val azt közölte, hogy "előzetes információk alapján" jártak el, amikor nagy mennyiségű kacsamájat foglaltak le. Az esetek többségében a fajazonossági DNS vizsgálatokkal mutatták ki, hogy liba helyett kacsából származtak a hamisított termékek.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2015: két nap, 60 előadó, 700 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái

A hivatal kiemelt ügyek igazgatósága országos hatáskörben, speciális eszközökkel (is) dolgozik. Jellemzően nagy horderejű, több megyét is érintő és a szürke- és feketegazdaságban mozgó ügyeket derítenek fel, amelyekhez felhasználnak "célzott információkat" is.

MTI-fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A legtöbb visszaélést továbbra is a hústermékeknél tapasztalják, de a növényi termékeknél (liszteknél, magvaknál, zöldség-gyümölcsöknél) is sokszor kell forgalmi korlátozást elrendelni és nagyobb mennyiségben kellett intézkedniük növényvédő szerekkel és termésnövelő anyagokkal kapcsolatban is. A libamájként árusított kacsamáj az idén jelent meg új termékkörként a nagyobb tételben kifogásolható élelmiszerek között.

A Nébih legjellemzőbb problémaként azt tapasztalja, hogy sokszor nem biztosított a termékek nyomon követése, vagyis azok jelöletlenek, illetve az eredetüket nem tudják hitelt érdemlően igazolni. Az ellenőrök szintén többször tapasztalják azt is, hogy a lejárt a termékek fogyaszthatósági, minőségmegőrzési ideje.

A korábban közölt adatok szerint a Nébih tavaly 531 kiemelt ellenőrzést végzett, 36 százalékkal többet az előző évinél, a kiszabott bírságok összege 392 millió forintra nőtt és 1460 tonna terméket semmisítettek meg. Idén eddig 516 kiemelt ellenőrzést végeztek, 526 tonna terméket semmisítettek meg, a kiszabott bírságok összege pedig 275 millió forint volt.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02