2016. május 29. vasárnap Magdolna

Hírek - Élelmiszerpiac

Téliszalámi, Törley, Tokaji: erre buknak az oroszok

A magyar téliszalámit, pezsgőt és bort továbbra is számon tartják az orosz piacon. Bár a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat a kereskedelmi embargó nehezíti, több területen így is megvan a lehetőség az együttműködésre.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

Oroszország Magyarország egyik legfontosabb partnere az agrár- és élelmiszeripari területen annak ellenére is, hogy a két ország közötti kapcsolatot megnehezíti a két éve hatályban lévő kereskedelmi embargó – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a magyar-orosz regionális mezőgazdasági fórumon. Már most intenzív az együttműködés a két ország között az állat- és növényegészségügy, valamint az élelmiszer-biztonság területén. Oroszországban még mindig számon tartják a magyar téliszalámit, Törley pezsgőt és Tokaji bort – fogalmazott a miniszter.

 

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most az Agrárium 2016 konferenciára!


Fazekas Sándor szerint az embargó miatt sok magyar árut kellett más piacokon elhelyezni az utóbbi időben, amelyeket korábban Oroszországban értékesítettek a magyar cégek. Magyarország számottevő kapacitással rendelkezik azokból a minőségi termékekből -baromfihús, feldolgozott zöldség, gyümölcstermékek, bor és pálinka -, amelyek az orosz piacon is jól eladhatók. Ezeken kívül olyan mezőgazdasági és élelmiszeripari gépeket, berendezéseket, technológiákat, termékek is vannak, amelyekkel az Oroszország által meghirdetett mezőgazdasági fejlesztési program megvalósítása megalapozható. A miniszter példaként hozta fel az állatgyógyászati készítményeket, takarmányokat, takarmány-kiegészítőket, vetőmagokat, amelyekről szólva külön hangsúlyozta a GMO-mentességüket.

A két ország közötti kapcsolatok bővítésére jó lehetőség kínálkozik az állattenyésztésben a vetőmagexportban vagy a növénynemesítésben – tette hozzá Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára. Lehetőség van az együttműködésre például az állati takarmányozásban használt premixek gyártásában és forgalmazásában, az oroszországi gabonatároló telepek építésében és felújításában, valamit a tojóhibrid-tenyésztés területén. Szorosabbra fűzhető az agrárfelsőoktatási intézmények, valamit a kutatóintézetek közötti kapcsolat is.


 

Címlapon, most

Őrület, hogyan gyógyít a walesi herceg

Bekeményítenek az oroszok - Meghosszabbítják az embargót

2017 végéig tolnák ki az importkorlátozásokat.

A nyár nagy meglepetése: erre készül a Heineken és a Soproni

A fogyasztókra bízzák, milyen lesz az új termék.

Jó hír! - Eltörölték a tagdíjbevallást

600 ezer forint alatt nem kötelezi erre az őstermelőket az agrárkamara.

Interneten is adják-veszik a hamis mérgeket

Razziázott a növényvédőszer-piacon a NÉBIH.

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

A szakértő szemével

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Agrár Központ