Vargáék itt nem engednek - Válság miatt sem csökken ez az adó

agrarszektor.hu
Nincs napirenden, hogy a fogyasztói tejek 18 százalékos áfa kulcsa a jövő évtől 5 százalékra csökkenjen - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) agrárszektor.hu-nak adott válaszaiból. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TT) szerint 5 százalékos áfa mellett a hazai lakosság az olcsóbb magyar tejeket venné az áfa csalással értékesített importtermékek helyett, az NGM viszont úgy látja, hogy az elektronikus áruforgalom ellenőrző rendszer (EKÁER) adómérséklés nélkül is jelentősen fehérítheti a tejágazatot.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A költségvetési bevételek megóvása érdekében általános jelleggel nincs lehetőség az összes alapvető élelmiszer áfa kulcsának csökkentésére - közölte az agrárszektor.hu kérdéseire az NGM annak kapcsán, hogy a napokban a válsággal sújtott hazai tejtermelők jelentős áfa mérséklést sürgettek. A tárca szerint ugyanis az általánosabb adócsökkentés komoly, százmilliárdos nagyságrendű költségvetési bevételkiesést okozna. A románok is - tette hozzá a minisztérium - csak annak árán tudtak nagyobb arányú áfa mérséklést meglépni, hogy közben elengedték a költségvetési hiányt. Ma tehát csak célzottan van lehetőség áfa csökkentésre, és jellemzően olyan termékköröknél, ahol nagyon magas a feketézés aránya - állapította meg az NGM.

A hazai piaci szereplőket tömörítő Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szerint viszont a felvásárlási árak drasztikus csökkenésével járó hazai túltermelési válságot úgy lehetne enyhíteni, ha a fogyasztói tejek 18 százalékos mai áfa kulcsa 2016-tól 5 százalékra csökkenne. A szervezet az 5 százalékos áfa kulcsot a sertéságazat mintájára szorgalmazza, mivel a kormány, illetve a parlament már korábban döntött arról, hogy januártól a sertés tőkehúsnál az eddigi 27 százalék helyett 5 százalékos áfa lép életbe.

Ha a fogyasztói tejeknél az áfa 5 százalékra mérséklődne, a lakosság az olcsóbb magyar tejeket venné a többségében áfa csalással ide érkező importtermékek helyett - véli a terméktanács. A TT szerint a kisebb áfa miatti árcsökkentést az garantálná, hogy a szervezetben tag kereskedelmi láncok írásban vállalták: az adómérséklést érvényesítik a fogyasztói árakban.


MTI-fotó: Bruzák Noémi

Az NGM viszont úgy ítéli meg, hogy a fogyasztói tejek áfa mértéke jelenleg is kedvezményes. Emellett az EKÁER rendszere jelentősen fehérítheti a mezőgazdasági szektort, így a tejjel kapcsolatos visszaélések adómérséklés nélkül is megelőzhetők, felderíthetők.

A tárca szerint a kormány adópolitikai célkitűzése továbbra is az, hogy a hangsúly a fogyasztási-forgalmi-környezetvédelmi típusú adókon legyen, az adómérsékléseknél pedig a legalább 4,5 millió magánszemélyt közvetlenül érintő személyi jövedelemadó-csökkentés a prioritás. Így a fókuszban a munkát terhelő adók mérséklése áll - szögezte le az NGM.

A tavasszal elfogadott adótörvényekkel - tette hozzá a minisztérium - jövőre 15 százalékra csökken a személyi jövedelemadó kulcsa, emellett növekszik a kétgyerekesek családi kedvezménye. A jövő évi módosításokkal együtt az egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszer hat év alatt 3600 milliárd forintot hagyhat a társadalomnál. Az összeg nagyjából egyharmadát, 1300 milliárd forintot gyermekkedvezményként vehetik igénybe a családok.

Folyamatosan ostromolják a kormányt
Több más agrárgazdasági ágazat is az áfa csökkentésben látná értékesítési problémáinak megoldását. Az adómérséklést rendszeresen felveti például a malomipar, illetve a zöldség-gyümölcs és a baromfiszektor is. Tegnap például a tojástermelők erősítették meg, hogy nem mondtak le az 5 százalékos áfára vonatkozó igényükről.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02