2016. május 30. hétfő Janka, Zsanett

Hírek - Élelmiszerpiac

Vészesen közeleg a határidő! - Tumultus lehet az új igazolványok miatt

Torlódások alakulhatnak ki a következő napokban az agrárkamarai falugazdászoknál, ha az érintett termelők az utolsó pillanatokra hagyják új őstermelői igazolványaik kiváltását. A gazdák március 20-ig kérelmezhetik, hogy papír alapú lejárt igazolványaik helyett kártya alapú elektronikus igazolványokat kapjanak. Fennakadásokat okozhat azonban, hogy a falugazdászok nem tudnak azonnal intézkedni, ha a kérelmezőkről elavult vagy hibás adatok szerepelnek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) nyilvántartásában.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

Január 1-én lépett hatálya az a kormányrendelet, amely az új mezőgazdasági őstermelői igazolványokról szól. A jogszabály lehetőséget biztosít arra, hogy a termelők a papír alapú régi dokumentumok helyett kártya alapú, elektronikus igazolványokat kapjanak, amelyek 5 évig lehetnek érvényesek.

Azok a gazdálkodók, akiknek igazolványa korábban hatályát vesztette, március 20-ig kérelmezhetik az új igazolványok kiváltását. Adóévre vonatkozó, hatályos igazolványra és értékesítési betétlapra van ugyanis szükségük ahhoz, hogy őstermelői státuszuk – például biztosítottságuk, értékesítési lehetőségük - ne sérüljön.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleménye szerint még sok olyan gazdálkodó van, aki szerepel a korábbi őstermelői nyilvántartásban, de nincs érvényes igazolványa. Ezért a NAK arra hívja fel a figyelmet, hogy ők minél hamarabb keressék fel az állandó lakhelyük szerinti falugazdászt, hogy ne alakuljanak ki torlódások a március 20-i határidő közelsége miatt.

A kép illusztráció (MTI-fotó: Kollányi Péter)

A falugazdászok az őstermelővel, illetve az igazolvánnyal kapcsolatos adatokat a NÉBIH-nél vezetett őstermelői nyilvántartási rendszerben rögzítik. Ugyanakkor a nyilvántartás egyes adatait – például a nevet, a lakcímet, az adóazonosító számot vagy az adószámot – nem módosíthatják, mivel azok az Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási rendszeren alapulnak.

Ezért a falugazdászok nem tudnak azonnal intézkedni azokban az esetekben, amikor a NÉBIH és az MVH nyilvántartásában még olyan – elavult vagy téves – adatok szerepelnek, amelyek eltérnek a megfelelő hatósági igazolványokkal alátámasztott, valós ügyféladatoktól. Így ideiglenes igazolványokat sem állíthatnak ki, ha a nyilvántartási rendszerekben szereplő adatok egymással nem egyeznek meg.


 

Címlapon, most

Ki gondolta volna? - Ezzel a szakmával könnyű elhelyezkedni

Őrület, hogyan gyógyít a walesi herceg

Antibiotikumok helyett homeopátiát alkalmaz haszonállatainál.

Bekeményítenek az oroszok - Meghosszabbítják az embargót

2017 végéig tolnák ki az importkorlátozásokat.

A nyár nagy meglepetése: erre készül a Heineken és a Soproni

A fogyasztókra bízzák, milyen lesz az új termék.

Jó hír! - Eltörölték a tagdíjbevallást

600 ezer forint alatt nem kötelezi erre az őstermelőket az agrárkamara.

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

A szakértő szemével

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Agrár Központ