Elfogyott a türelem - Óriási tüntetés készül

agrarszektor.hu
Több ezer termelő vesz részt rengeteg traktorral azon a demonstráción, amelyet az uniós agrárminiszterek szeptember 7-i rendkívüli brüsszeli ülésének idejére hirdettek meg európai érdekképviseletek az alacsony tejpiaci árak miatt. Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, a tüntetésen a magyar tejtermelők is képviseltetik magukat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Dühösek a tejtermelők, ezért nem támogatják tovább az unió félrevezető stratégiáját - fogalmazott mai brüsszeli sajtótájékoztatóján Romuald Schaber, a szeptember 7-i tüntetést szervező Európai Tejtanács (EBM) elnöke. A demonstrációhoz csatlakozik az uniós termelőket és szövetkezeteket tömörítő Copa-Cogeca is.

Az eseményen várhatóan több ezer gazda vesz részt, akik több száz traktorral vonulnak majd fel. Az agrárszektor.hu információi szerint a tiltakozáshoz a magyar tejtermelők is csatlakoznak: körülbelül tizenöten képviselik majd a hazai állattartókat a megmozduláson.

A gazdák Európa-szerte azért vannak felháborodva, mert az uniós tejkvóta eltörlése óta egyre mélyül a tejpiaci válság. Az EBM szerint ezért a termelők a tejpiaci árak zuhanása miatt, és nem a támogatásokért tüntetnek majd.

A tejtermelők úgy vélik, jelenleg az unió egyetlen elképzelése az, hogy elárassza a többi piacot - Kínát, Iránt - tejjel, de ezek az országok nem csökkentik a saját tejtermelésüket Brüsszel kedvéért. A gazdák szerint nem az orosz embargó, vagy az import felelős a mostani válságért, hanem az, hogy az unió nem kezeli jól a túltermeléshez vezető piaci helyzetet.

Az érdekképviseleti szervezetek két pontban foglalták össze követeléseiket:

• Az uniónak fedeznie kell a gazdák önköltségét és olyan programot kell végrehajtania, amelyet az Európai Tejtanács - a gazdák érdekeit figyelembe véve- dolgozott ki.

• Használják fel az úgynevezett kiegészítő illetéket a tejmennyiség csökkentésére. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?