Ezt érték el a tüntetők - Rendkívüli pénzeket fizetnek

agrarszektor.hu
Célzott támogatásokra, a piacok stabilizálására és az élelmiszer-ellátási lánc működésére fordíthatják a tagországok azt a félmilliárd eurós rendkívüli uniós támogatást, amelyről tegnap döntöttek az uniós agrárminiszterek Brüsszelben. A pluszforrásokat a tej- és a sertéstermelők igényelhetik a felvásárlási árak drasztikus csökkenése miatt. Az Európai Bizottság az agrárminiszterek szeptember 15-i üléséig dolgozza ki az intézkedéscsomag részleteit. A Brüsszelben tüntető tejtermelők tegnap többször összecsaptak a rendőrökkel is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

500 millió eurós átfogó intézkedéscsomagot szavaztak meg tegnap a tej- és sertéstermelőknek az uniós agrárminiszterek az Európai Bizottság javaslatára. A csomag elfogadásával egy időben több ezer gazda tüntetett Brüsszelben, akik megbénították a forgalmat, egyes radikális termelők pedig a rendőrökkel is összecsaptak. A megszavazott félmilliárd eurós forrást elsősorban célzott támogatásokra, a piacok stabilizálására és az élelmiszer-ellátási lánc működésére fordíthatják a tagállamok.

Az intézkedéscsomag legnagyobb részét a pénzügyi támogatások teszik ki, amelyekkel a gazdák forráshiányát csökkentenék. Valamennyi tagország célzott támogatást kaphat, de leginkább azok, amelyeket a legjobban sújtott a válság. A tagállamok ezen kívül az előrehozott közvetlen kifizetések szintjét a korábbi 50 százalékról 70 százalékra emelhetik, és a nagyobb összeget október 16-tól kiutalhatják a termelőknek. Egyes vidékfejlesztési kifizetéseket szintén október 16-tól folyósíthatnak, és 75 százalék helyett a teljes éves keret 85 százalékát fizethetik ki. Brüsszel emellett felkérte az Európai Beruházási Bankot, hogy dolgozzon ki olyan finanszírozási eszközöket, amelyeknél a visszafizetést a termékek piaci ármozgásához igazítanák. Emellett a bizottság arra biztatja a tagállamokat, hogy használják ki a vidékfejlesztési programok jövedelemstabilizáló lehetőségeit is.

A piacstabilizáló intézkedések célja, hogy ösztönözzék a keresletet, és csökkentsék a kínálatot - közölte az Európai Bizottság. A tejágazatot érintő válság miatt a testület a korábban bevezetett magántárolási támogatást kiterjesztené, emellett pedig egy új magántárolási rendszer létrehozását is javasolja a sovány tejpornál és a vajnál. A bizottság tervei között szerepel a marketingtevékenység fokozása is, így Brüsszel 2019-re 200 millió euróra növelné a programra elkülönített forrásokat. A testület erősítené az úgynevezett tejpiaci figyelőrendszert is, hogy pontosabb és gyorsabb legyen az információáramlás. Brüsszel további kétoldalú kereskedelmi megállapodásokat is kilátásba helyezett, amelyekkel csökkentené az európai tejtermékekre kivetett vámtarifákat, lebontaná a vámjellegű korlátokat és új piacokat nyitna meg. Mivel az új vidékfejlesztési programban 600 millió eurót különítettek el promóciós célokra, így Brüsszel szerint a tagállamok e forrást is felhasználhatják a minőségi termékek népszerűsítésére.

Az élelmiszer-ellátási lánc működésében tapasztalható problémák ellensúlyozására új szakértői csoportot hoznak létre, amely az elérhető hitellehetőségekkel, illetve azok bővítésével foglalkozik majd. Emellett a testület az úgynevezett tejcsomagot 2018 helyett már 2016-ban felülvizsgálja. Az utóbbi intézkedést még a 2009-es tejválság idején vezették be, és a tejtermelők élelmiszerláncon belüli alkupozícióinak javítását célozta. 

A bizottság a félmilliárdos csomag három alappillére mellett tovább népszerűsítené a fogyasztók körében a tejtermékeket. Ezért módosítaná az iskolatej programot, és az Európába özönlő menekülteknek is több tejet- és tejterméket adna. A testület szerint a tagállamok a de minimis szabályok alapján és egyéb célokra is nyújthatnak támogatásokat elsődleges mezőgazdasági termelésnél 15 ezer eurós, marketingcélokra pedig - 3 éves időszakban - maximum 200 ezer eurós értékhatárig. 

A sertéshúsoknál a bizottság kiterjesztené a korábban már bevezetett magántárolási támogatást és új magántárolási rendszer bevezetését is javasolja. A bruxinfo.hu szerint az agrárminiszterek arra kérték az Európai Bizottságot, hogy kezdeményezzen tárgyalásokat Oroszországgal a sertészsírra és a belsőségekre elrendelt embargó feloldásáról is.

Az Európai Bizottság 500 millió eurós intézkedéscsomagja

Tejpiaci intézkedések

1. Pénzügyi támogatások

- tagországokra lebontott célzott támogatások

- az előrehozott közvetlen kifizetések mértéke 50 százalékról 70 százalékra növekszik

- egyes előrehozott vidékfejlesztési kifizetések elérhetik az éves keret 85 százalékát

- új finanszírozási eszközök az Európai Beruházási Banknál

- jövedelemstabilizáló lehetőségek a vidékfejlesztési programokban

2. Piacstabilizáló intézkedések

-  a magántárolási támogatás kiterjesztése és új magántárolási rendszer létrehozása

- a marketing fokozása

- a tejpiaci figyelőrendszer erősítése

- új kétoldalú kereskedelmi megállapodások

- új piacokat megnyitása

- vidékfejlesztési támogatások promóciós célokra

3. Intézkedések az élelmiszer-ellátási láncban

- új szakértői csoport létrehozása

- a "tejcsomag" előrehozott - 2016-os - újratárgyalása

4. Egyéb intézkedések

- az iskolatej program módosítása

- több tejtermék a menekülteknek

- egyéb tagállami - de minimis, marketing - támogatások

Sertéspiaci intézkedések

1. Piacstabilizáló intézkedések

- magántárolási támogatás kiterjesztése, új rendszer bevezetése

- orosz embargó feloldása a sertészsírra és a belsőségekre

A tagállamok szakminisztereinek kérésére a bizottság vállalta, hogy a következő, szeptember 15-i formális tanácsülésre kidolgozza az összes javaslatot, elsőként az 500 millió eurós támogatás tagállamok közötti elosztásának kritériumait. A félmilliárdos forrást abból az összegből akarják kiutalni, amelyet - még az időközben megszűnt tejkvóta-rendszer hatálya alatt - a kvótákat túllépők fizettek be büntetésként. Magyarország más tagországokkal együtt a literenként 20 centes intervenció felvásárlási ár emelését is sürgette, ezt viszont a bizottság azért nem támogatta, mert szerinte a gazdák így intervencióra termelnének.

Durva események a brüsszeli tüntetésen

A hétfői tüntetésen a rendőrök könnygázt is bevetettek egyes radikális gazdák ellen, akik autógumikat is égettek, az EU intézményeinek otthont adó környéken pedig petárdákat robbantgattak. A demonstrálók hatalmas felfordulást okoztak a brüsszeli reggeli csúcsforgalomban, illetve a Brüsszelbe vezető közutakon. Mintegy kétszáz traktor vonult a kelet felől Brüsszelbe vezető A3/E40-es autópályán a belga főváros EU-negyedébe, ahol a nap folyamán több utcai és köztéri incidens követte egymást.

Az összecsapásokról videót is készítettek:

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?