Hatalmasra nőhetnek a húshegyek - Nem vagyunk elájulva az EU-tól

agrarszektor.hu
Legfeljebb átmeneti segítségként fogható fel a magyar piaci szereplők szerint, hogy az Európai Bizottság most tárolási támogatásokat vezet be az uniós sertéspiacon. A valódi megoldás az lenne, ha ahhoz nyújtanának forrásokat, hogy az orosz embargó miatt bennragadt EU-készleteket más piacokon lehessen elhelyezni. Az uniós értékesítési nehézségek hatására Magyarországon az utóbbi időszakban 10-15 százalékkal estek a sertésfelvásárlási árak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Várhatóan nem jelent majd érdemi segítséget a hazai sertéspiaci szereplők számára, hogy az unió napokon belül magántárolási támogatásokat vezet be a sertéshúsokra - nyilatkozta az agrárszektor.hu-nak Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) titkára. Brüsszel az uniót sújtó orosz embargó, illetve a nyomában kialakult sertéspiaci árcsökkenés miatt hoz uniós szintű intézkedéseket.

A tervek szerint az Európai Bizottság meghatározott összeggel támogatja a gazdálkodók tárolási alapköltségeit, termékkategóriáktól függően 90-150 napig. Sonkánál például a támogatás 90 napra 254 euró/tonna,150 napra 278 euró/tonna lesz. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara információi szerint a rendeletet március 6-án fogadják el és március 9-én lép hatályba.

A VHT egyrészt megkésettnek tartja a beavatkozást, mert a szervezet szerint Brüsszelnek már hónapokkal ezelőtt lépnie kellett volna. Emellett - tette hozzá Menczel Lászlóné - a tárolási támogatások legfeljebb átmeneti segítségként foghatók fel, mivel nem járulnak hozzá ahhoz, hogy a raktáron lévő készletek új piacokat találjanak. Ideiglenesen azonban szerepük lehet abban, hogy a gazdálkodók vissza tudják tartani húseladásaikat.

Nálunk ugyanakkor kérdéses az is, hogy a hazai húsipari cégek a támogatásokat mennyire tudják igénybe venni. Többségük ugyanis a titkár szerint nem elég nagy ahhoz, hogy a minimálisan előírt mennyiségekkel az intézkedésben részt tudjon venni. A VHT ezzel együtt is arra biztatja a vállalkozásokat, hogy a határidők miatt minél hamarabb adják be igényléseiket, ha esélyt látnak a magántárolási támogatások megszerzésére.

Brüsszel a mostani intézkedést azzal támasztja alá, hogy az orosz importtilalom miatt az unióban nőtt a sertéshús-mennyiség, ennek hatására pedig az árak csökkentek. Bár mostanra kissé javult a helyzet, a sertéshúsárak még mindig 20 százalékkal elmaradnak az ötéves átlagtól. Magyarországon - közölte Menczel Lászlóné - a kilónkénti sertésárak jelenleg 359-360 forint között mozognak, míg korábban 400 forint felett jártak, vagyis mára 10-15 százalékkal estek.

"Álságosak" voltak a tejpiaci intézkedések
Egyenesen álságosnak minősítették hazai tejpiaci szereplők azokat az intézkedéseket, amelyeket Brüsszel tavaly hozott annak érdekében, hogy tompítsa az orosz embargó hatásait az uniós tejszektorban. Magyar vélemények szerint Brüsszel úgy állította be a döntéseket, mintha azok jelentős többlettámogatáshoz juttatnák a tejágazatot, holott a megnyitott lehetőségeket - az intervenciós időszak meghosszabbítását és a magántárolást - a hazai piaci szereplők nem tudták kihasználni.

Nálunk az orosz embargó elsősorban nem közvetlenül, hanem a német piacon keresztül fejti ki hatását: ha a német árak csökkennek, Magyarországon is hasonló tendencia  érvényesül. Ezért lényeges lenne, hogy a mostani beavatkozással a német árak emelkedjenek, mert így az intézkedés legalább indirekt módon segíthetne a magyar húspiaci szeteplőknek is.

Az Európai Bizottság szerint a bruttó uniós piaci árrések most 15 százalékkal alacsonyabbak, így a termelők nagy része hónapok óta csökkenő nyereséget ér el, sokuknak pedig likviditás problémái vannak. Phil Hogan, mezőgazdaságért felelős uniós biztos viszont úgy véli, hogy a magántárolási támogatás a legjobb eszköz a piaci nehézségek megoldására. Az intézkedéssel jelentős mennyiségű terméket távolítanak el a piacról, így stabilizálódhat a termelők pénzügyi helyzete - tette hozzá.

A sertéspiaci magántárolásról szóló rendelet tervezete itt érhető el.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?