Madárinfluenza, pestis, bőrcsomósodás: terjednek a súlyos betegségek

agrarszektor.hu
Számítani lehet arra, hogy Magyarország pénzügyi segítséget kap az Európai Bizottságtól a súlyos madárinfluenza-járvány miatt. Az uniós élelmiszerbiztonsági biztos fokozott készültséget tart szükségesnek a bőrcsomósodáskór és az afrikai sertéspestis miatt is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Madárinfluenza

Élni kíván Magyarország az uniós jog szerint igénybe vehető támogatási lehetőségekkel a madárinfluenza miatt, és számít arra, hogy EU-s költségvetési forrásból hozzájárulást kap a kártalanításhoz is - hangoztatta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, aki tárgyalást folytatott a budapesti hivatalos látogatáson tartózkodó Vytenis Andriukaitis uniós egészségügyi és élelmiszerbiztonsági biztossal. Andriukaitis szerint számítani lehet az Európai Bizottság segítségére.

Bőrcsomósodáskór

A biztos fokozott készültséget tart szükségesnek a szarvasmarhákat sújtó bőrcsomósodáskór elleni küzdelemben. Fazekas Sándor jelezte, hogy Magyarország felkészült mind a környező országok oltóanyaggal való megsegítésére, mind a szükség szerinti hazai vakcinázásra. Vytenis Andriukatis üdvözölte a magyar előkészületeket, és jelezte, hogy a betegség kapcsán magas szintű egyeztetéseket tartanak szükségesnek a jövőben is.

Afrikai sertéspestis

Vytenis Andriukaitis az érintett EU tagállamok hatékony, közös fellépését sürgette az Ukrajnában terjedő afrikai sertéspestis elleni intézkedések terén. A magyar miniszter elmondta, hogy Magyarország a korábbi óvintézkedéseken túl továbbiakat is bevezetett annak érdekében, hogy megakadályozzuk a betegség átterjedését.

Élelmiszerpazarlás

A tárgyaló felek egyetértettek abban, hogy az élelmiszerpazarlás elleni küzdelem kiemelten fontos kérdés. Ehhez többek között szemléletformálásra, valamint az ágazati szereplőkkel való szoros együttműködésre van szükség. Fontos továbbá az élelmiszeradományozás és az állati takarmányozásban való hasznosítás feltételeinek könnyítése.

GMO

Az Európai Bizottság és Magyarország változatlanul kiáll a genetikailag módosított élelmiszerek és takarmányok nemzeti tiltását lehetővé tevő új uniós jogszabály elfogadása mellett - rögzíti a tárca közleménye. Fazekas Sándor kifejtette, hogy ebben a tárgykörben is fontos a tagállami önrendelkezési jog biztosítása.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55