Magyarországnak is fájni fog az orosz válaszcsapás

agrarszektor.hu
Vlagyimir Putyin elnök kérésének megfelelően az orosz kormány döntött arról, hogy a nyugati szankciókra válaszul mely termékek importját tiltja meg. Ezek szerint Moszkva teljes embargót vet ki a marhahús, a sertéshús, a gyümölcs- és zöldségtermékekre, baromfi, hal, sajt, tej, tejtermék importjára az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Kanadából és Norvégiából. A lépés érzékenyen érintheti a magyar gazdálkodókat is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Válaszoltak az oroszok

Csütörtökön ülésezett az orosz kormány, ezt követően Dimitrij Medvegyev miniszterelnök bejelentette, hogy milyen intézkedéseket hoz Oroszország válaszul a nyugati szankciókra. 

Bejelentése szerint augusztus 7-től (vagyis mától) egy évre teljes importtilalmat vezet be Oroszország a gyümölcs, zöldség, marhahús, sertéshús és haltermékek importjára. Az orosz kormányfő arról is beszélt, hogy ha a tiltásra került országok együttműködőek lesznek, akkor Oroszország felülvizsgálhatja az intézkedéseket. Nincs semmi jó a szankciókban és nem volt könnyű meghozni ezeket a döntéseket, de meg kellett hoznunk - mondta.

Mivel Moszkva minden uniós tagállammal szemben meghozta az embargót, így a magyar termékeket is érinteni fogja a tilalom.

Mi lesz a magyar agrárexporttal?

A Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatási adatbázisából kinyert adatok alapján Magyarország tavaly 70 milliárd forintnyi élelmiszert és italt exportált Oroszországba (ez a teljes, Oroszországba irányuló magyar export 10%-át teszi ki). A tiltással érintett körülbelül 42 milliárd forintos összeg a magyar GDP 0,14%-át teszi ki, így az orosz élelmiszerembargó nemzetgazdasági szinten nem jelentős. Ha ez az exportösszeg teljes egészében kiesne, akkor esne vissza ennyivel a GDP, elképzelhető azonban, hogy ezek a termékek máshol gazdára találnak, vagy érkezhet egy uniós segítség felvásárlás formájában. A legrosszabb forgatókönyv, ha ezek a termékek beszorulnak a magyarországi piacra és ez lefelé ható nyomást fejtene ki az árakra és ez a teljes belföldi élelmiszerszegmens árait lejjebb szoríthatja.

Az idei első 5 hónapban az adatok alapján komolyabb visszaesés figyelhető meg a hús és húskészítmény Oroszországba történő kivitelében, melyben szerepet játszott az orosz hatóságok korábbi ieiglenes tiltása ezt épp a közeljövőben oldhatták volna fel a hírek szerint). 

Fontos azonban azt is megjegyezni, hogy a mezőgazdaság élőmunkaigényes terület, ezért valószínűleg sok termelőt és családot közvetlenül negatívan érinthet az orosz intézkedés.

 

Zöldség- és gyümölcspiac: tragikus lépés ez?

Korábban Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi szervezet (FruitVeB) elnöke úgy fogalmazott a Lengyelországot érő orosz büntetőintézkedések kapcsán, hogy a magyar zöldség-gyümölcs termékek kitiltása Oroszországból tragikus lenne az ágazat jövőjére, fejlesztési lehetőségeire. 

Most az Oroszországba irányuló magyar kivitel az összes export mintegy 5-8 százaléka, és ezt az arányt szeretnék a FruitVeB-nél 20-25 százalékra emelni. A mostani oroszországi magyar export éves szinten mintegy 25-30 milliárd forintot tesz ki - fogalmazott akkor Mártonffy.

Mekkora részt hasítanak ki az oroszok?

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a tavalyi adatok alapján a hús és húskészítmények piaca kevésbé koncentrálódott az uniós országokra. Magyarország 1,151 milliárd euró értékben exportált ebből az árucsoportból, de a hús és húskészítmények mennyiségének csak háromnegyedét vásárolják uniós országok. A legnagyobb vásárló ezen a területen Németország (14 százalék), Románia (11 százalék), Ausztria (10 százalék), Oroszország (8 százalék) és Olaszország (7 százalék).

 

 
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?