Putyin egymásnak ugrasztja Brüsszelt és Washingtont?

agrarszektor.hu
Hasznot húznak az amerikai vállalatok az orosz embargóból. Miközben a korlátozások nagy problémákat okoznak egyes európai cégeknek, addig az amerikai versenytársaik változatlanul kereskedhetnek orosz partnereikkel. Elemzők szerint Putyin orosz elnök is szítja a feszültséget az Európai Unió és az USA között.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az uniós cégeknek veszteséget okoz az orosz embargó, ezzel szemben amerikai versenytársaik látványosan növelték bevételeiket - írja az index.hu a Der Spiegelre hivatkozva. A német hetilap szerint ugyanis az amerikai-orosz árucsere 2014-ben 5,6 százalékkal nőtt, így 29,2 milliárd dollárt tett ki, míg az Európai Unió és Oroszország közötti kereskedelem 9,7 százalékkal zuhant és így mintegy 377,3 milliárd euróra csökkent.

A németek is megérezték a kiesést
Mindeközben a német cégek kettős nyomás alá kerültek. Egyrészt küzdenek az Oroszország elleni uniós szankciók hatásaival, másrészt annak következményeivel, hogy a Kreml meghirdette a "Go-East" (irány Keletre!) stratégiát. A lap szerint így a németek egyszerre figyelhetik meg az "ázsiai és amerikai konszernek térhódítását Oroszországban.

Elemzők szerint az eltérő irányú folyamatokról szóló kimutatásokkal Vlagyimir Putyin orosz elnök próbál feszültséget kelteni az Egyesült Államok és az Európai Unió között. Az Oroszországban tevékenykedő európai vállalatokat összefogó Association of European Businesses (AEB) szerint ugyanakkor az amerikaiak erős nyomást gyakoroltak az unióra, hogy a tagországok kemény szankciókat vezessenek be Oroszországgal szemben, miközben ők tovább bővítették Oroszországgal folytatott kereskedelmüket.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?