Sok vagy kevés? - Így értékelik a rendkívüli milliárdokat

agrarszektor.hu
Összesen 2,9 milliárd forintnak megfelelő összeget használhat fel Magyarország a tejválság kezelésére abból az 500 millió eurós csomagból, amelynek felosztásáról szeptember 15-i luxembourgi ülésükön döntöttek az uniós agrárminiszterek. Hazai vélemények szerint a 2,9 milliárdos keret nagyobb az uniós termelésen belüli magyar részaránynál, de jóval kevesebb az elmúlt időszakban elszenvedett hazai tejágazati veszteségeknél. Egyelőre nem tudni, Magyarország hogyan oszthatja el az összeget, de a terméktanács szerint abból a termelőknek és a feldolgozóknak egyaránt kapniuk kellene.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Kiemelkedő magyar agrárdiplomáciai sikerként értékelte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, hogy az uniós agrárvezetők szeptember 15-i luxembourgi tanácsülésükön 2,9 milliárd forintos rendkívüli támogatást szavaztak meg Magyarországnak a tejválság kezelésére. Magyarország támogatása így abszolút értékben és arányaiban is nőtt, mivel egy 2009-es hasonló helyzetben csak egymilliárd forintot kaptunk - fogalmazott az MTI-nek a miniszter.

Az uniós agrárminiszterek most egy 500 millió eurós csomagot osztottak fel, amelyet a tej- és a sertésszektor vehet igénybe az orosz embargó, a felvásárlási árak csökkenése és az idei aszály miatt. Az összegből a tagországok 420 millió eurót kapnak "nemzeti boríték" formájában a tejválság kezelésére, míg 80 millió eurót a sajt, a sovány tejpor és a sertéshús magántárolási támogatására használhatnak fel.


MTI-fotó: Bruzák Noémi

A magyar tejágazat csak az orosz embargó miatt 5,5-6,0 milliárd forintos veszteséget szenvedett, így a 2,9 milliárd forintos összeg nem oldja meg a gondokat - nyilatkozta az agrárszektor.hu-nak Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Ha viszont azt nézzük, hogy Magyarország egy százalékkal részesedik az unió teljes tejtermeléséből és termelésarányosan csak 1,5 milliárd forint - literenként nagyjából egy forint - támogatás járt volna, a 2,9 milliárdos keret az elnök szerint sikernek is nevezhető.

Sok múlik azon is, hogy a 2,9 milliárdos összeget miként lehet majd felhasználni, de az elosztási feltételek egyelőre nem ismertek. Az elnök úgy véli, a megszavazott forrásokból a hazai tejtermelőknek és -feldolgozóknak egyaránt részesedniük kell, és a keret felhasználásáról szóló egyeztetéseken - az agrártárca stratégiai partnereként - a terméktanács is részt kíván venni.

A tejpiaci magántárolási plusztámogatás - tette hozzá Mélykuti Tibor - Magyarország számára nem jelenthet megoldást, mivel sajtból nem állítunk elő akkora mennyiségeket. A tejpornál pedig az okoz gondot, hogy hatékony porító hiányban az előállítási költségek az intervenciós és a piaci árakat is meghaladnák. 

Így harcolták ki a pluszpénzeket heves brüsszeli tüntetéseiken az európai tejtermelők.

Az elegedetlenség miatti további demonstrációk is lehetnek, akár Magyarországon is.

Ezeket az intézkedéseket helyezte még kilátásba Brüsszel.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03