Vitaminbomba minden napra

MTI
A zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsíti az az európai uniós program, amely Lengyelországban és Magyarország két régiójában, Észak-Magyarországon és az Észak-Alföldön élők számára nyújt főzési és táplálkozási tanácsokat. Az Európai Bizottság Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatósága Az egészséges család címmel indította programját, ennek részeként azt vizsgálja, melyek a leghatékonyabb eszközök a lakosság zöldség- és gyümölcsfogyasztásának növelésére - mondta Perger István, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének kommunikációs vezetője a projekt miskolci megnyitóján (MTI).

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Észak-Magyarországon Miskolcról, Egerből, Gyöngyösről, Salgótarjánból, Ózdról, Kazincbarcikáról és Balassagyarmatról regisztrálhatnak a résztvevők, akik másfél éven át rendszeresen zöldség- és gyümölcscsomagokat, valamint az elkészítésükhöz recepteket kapnak majd. Béres Alexandra, a program nagykövete hangsúlyozta: a csomagokat főzési és táplálkozási tanácsokkal egészíti ki. Mint mondta, hagyományos és egészséges recepteket állított össze, hogy a részvevők megismerjék, milyen sokszínűvé tehető étrendjük a zöldségek, gyümölcsök felhasználásával.

Biró Lajos táplálkozás-egészségügyi szakértő, klinikai laboratóriumi szakorvos felhívta a figyelmet arra, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás fontos részét képezi a megfelelő mennyiségű és változatos formájú zöldség- és gyümölcsfogyasztás. Számos táplálkozási vizsgálat eredményei alapján elmondható, ezek rendszeres fogyasztása segít több krónikus betegségcsoport - például a 2. típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések, egyes daganatos betegségek - kialakulásának megelőzésében, valamint ezek kockázatának csökkentésében. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján az egy főre jutó hazai gyümölcsfogyasztás 1997-ben még 123 gramm volt naponta és fejenként, 2011-ben viszont már csak 104 gramm. Hasonló mértékben csökkent a zöldségfogyasztás is, amely azt mutatja, hogy egyre távolodik az érték az ideálisnak tartott napi 450-500 grammnyi zöldség- és gyümölcsfogyasztástól.

Zsiga Marcell, Miskolc alpolgármestere azt mondta, a programban résztvevők a 12 hónapban az idénynek megfelelő, többségében helyi termelőktől származó zöldségeket és gyümölcsöket kapnak. Az egészséges család elnevezésű programra szeptember végéig lehet jelentkezni.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?