Akár 300 millió is lehet - Decembertől kérhető az új földhitel

agrarszektor.hu
Decembertől adhatják be részlegesen hiteligényléseiket a gazdálkodók a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. 150 milliárd forintos földhitel-programjában, amellyel a pénzintézet az értékesítésre kijelölt állami földek megvásárlásához nyújt forrásokat - nyilatkozta az agrárszektor.hu-nak Nagy Csaba, az MFB vezérigazgatója. Így a bank néhány napon belül meghozhatja hiteldöntéseit, ha az árverések utáni földvásárlási szerződések hatályosak lesznek. Mivel a november közepén induló liciteket harminc napos szerződéskötési és hatvan napos kifüggesztési időszak követi, az MFB az első földhiteleket legkorábban január végén, február elején folyósíthatja.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

agrászektor.hu: A fejlesztési bank múlt héten hirdette meg az MFB-NHP Földhitel Hitelprogramot. A termék kidolgozásakor milyen szempontokat vettek figyelembe?

Nagy Csaba: Ezt hosszú lenne felsorolni, a lényeg, hogy a kormányzati döntésnek megfelelően olyan hitelt dolgoztunk ki, amelynek a kamata, a futamideje és a feltételrendszere is kedvező. A hitelnek olyannak kellett lennie, hogy a magyar földművesek megkülönböztetés-mentes módon, egyenlő eséllyel indulhassanak az állami földvásárlási programban.

agrárszektor.hu: Ez mit jelent konkrétan?

N. Cs.: A futamidő akár 20 év, és például egyszerűsített hitelbírálati eljárást dolgoztunk ki. A klasszikus banki vállalkozói finanszírozáshoz képest sokkal egyszerűbb és kevesebb adatot, dokumentumot igénylő folyamatot alakítottunk ki. Ebben azért segítséget ad az is, hogy az árverésen már eleve csak azok vehetnek részt, akik egy bizonyos szűrőn átmentek. Az ügyfél a mezőgazdasági termelés sajátosságaiból adódó, évek közötti bevétel-ingadozás okán bármikor díjmentesen előtörlesztheti a hitelt. A birtokpolitikai irányelvekkel összhangban a szükséges önerőt 10 és 20 százalékban határozzuk meg, attól függően, hogy a hiteligénylő használatában van-e a megvásárolt földterület. A kamatláb az első 10 évben fix 1,95 százalék, a tizenegyedik évtől kezdve pedig az akkor elérhető legmagasabb kamattámogatáson adjuk a hitelt.

agrárszektor.hu: Mi az oka ennek az időbeli megosztásnak? Miért nem egy kamat van?

N. Cs.: Most a hitelnyújtáshoz az Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja (NHP) járul hozzá, az NHP maximális futamideje viszont nem lehet több 10 évnél. A futamidő második 10 évétől kezdődően a hitelprogram már az MFB saját forrásaiból, de változatlanul a lehető legkedvezőbb ügyfélkamattal fut tovább. Annak, hogy a futamidő második felének kamatát nem tudjuk most megmondani, több technikai oka is van. Például az, hogy nem ismerjük előre a kamatkörnyezetet, de az uniós szabályozás figyelembevétele mellett az akkori hitelpiaci kamatoknál kedvezőbb kamatszintet akarunk biztosítani.

 

agrárszektor.hu: Mi a Budapest Bank szerepe, és miért e pénzintézetre esett a választás?

N. Cs.: Először is le kell szögezni, hogy az MFB adja a hitelt, amelyet a Budapest Bank csak közvetít. Ezt azért kell hangsúlyozni, mert láttam már olyan félrevezető szalagcímeket is, amelyek azt sugallták, hogy a földhitel a Budapest Bank terméke. Kézenfekvő volt, hogy mivel a Budapest Bank országos fiókhálózattal rendelkező, hatékonyan működő pénzintézet, a saját termékünket azon a bankon keresztül szeretnénk eljuttatni az ügyfelekhez, amely az MFB Csoport tagja. Az árverési helyszínekhez legközelebb eső Budapest Bank fiókban megtörténhet a hitelfelvétel saját erejébe beszámított árverési biztosíték befizetése és kezelése, és itt történhet a hiteligénylés, hitelfolyósítás is.

agrárszektor.hu: Bejelentésük szerint a legkisebb igénybe vehető összeg 3 millió, a legnagyobb 300 millió forint. Ez utóbbi elég nagy összegnek tűnik az árverésre kerülő földterületek méretmegoszlásához képest.

N. Cs.: Ne felejtsük el, hogy egy ügyfél több árverésen is elindulhat, így a maximális hiteligénylési összeg több tételből is összeállhat. Ugyanakkor itt is vannak korlátok. Főszabály szerint egy földműves 300 hektárnál több földet nem birtokolhat. Mi úgy gondoljuk, hogy a földpiaci ártendenciák figyelembevételével a felvehető legnagyobb hitelösszeg lehetőséget ad akár a maximális birtokméret kialakításához is. Ezzel hozzájárulunk a hazai birtokrendszer helyzetének javításához, a vidék megerősítéséhez, a mezőgazdaság versenyképességének növeléséhez a kormányzati szándéknak megfelelően.

agrárszektor.hu: Hány igénylőre számítanak?

N. Cs.: Nagy érdeklődésre számítunk, mivel ez egy kivételes lehetőség a magyar gazdák számára, de hogy hány igénylő lesz, nem tudnám megmondani. Már csak azért sem, mert valószínűleg más bankok is jelentkeznek majd földhitel-termékkel, de most nem tudjuk, kik lesznek a versenytársak és milyen konstrukcióval állnak elő.

agrárszektor.hu: Mikortól lehet igényelni a hitelt?

N. Cs.: A hiteligénylések terveink szerint részlegesen már 2015. decembertől benyújthatók lesznek. A benyújtás azért részleges, mert ekkor még hatályos és végleges adásvételi szerződések nem biztos, hogy a hiteligénylő rendelkezésére állnak.

agrárszektor.hu: Ezt hogy érti?

N. Cs.: Úgy, hogy az első árveréseket november közepén tartják. Ezek után az NFA legfeljebb 30 napon belül megköti a szerződéseket. A szerződés ekkor azonban még nem lesz hatályos, mivel azt ki kell függeszteni 60 napra, hogy aki élni akar elővásárlási jogával, ezt megtehesse. A kifüggesztéssel kapcsolatban a jegyzőnek összesen 15 napja van intézkedni. Szóval elméletileg is január vége, február eleje lehet a hitelfolyósítások legkorábbi dátuma. Annak érdekében, hogy minél gyorsabban juthassanak a földművesek forráshoz, terveink szerint részleges benyújtásra adunk lehetőséget az igénylőnek - erről beszéltem az imént. A cél egyébként az, hogy amint véglegesül az igénylés, az MFB pár napon belül meg is hozza a hiteldöntést, hogy mihamarabb indulhasson a folyósítás.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?