Állami földbevételek: felmerül az adósságcsökkentés is

agrarszektor.hu
Törvénymódosítás is szóba jöhet annak érdekében, hogy az állami földeladásokból befolyó bevételeket felhasználhassa a kormány. A nemzeti földalapról szóló törvény szerint a bevételeket csak földvásárlásokra lehetne fordítani, de nem biztos, hogy a kormány ilyen célokra kívánja költeni a teljes összeget. Az már most valószínű, hogy több ezer hektárnyi területet vesznek ipari parkok számára, de egyes vélemények szerint a bevételeket adósságcsökkentésre kellene fordítani.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Elképzelhető, hogy törvénymódosítással teremti meg annak lehetőségét a kormány, hogy nagyobb mozgástérrel használhassa fel az állami földterületek értékesítéséből származó költségvetési bevételeket - derült ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter mai kormányinfós tájékoztatóján. A nemzeti földalapról szóló törvény szerint ugyanis - amint ezt korábban az Alkotmánybíróság is egyértelműsítette - a földeladásokból származó bevételeket csak földvásárlásokra, illetve birtokpolitikai célokra lehetne fordítani, de nem kizárt, hogy a kormány más felhasználási lehetőséget is számításba vesz. Összesen 250-300 milliárd forint elköltéséről lehet szó.

Abban a kormányon belül egyetértés van, hogy a földértékesítési bevételekből ipari parkokat kell kialakítani, mert létrehozásuk hozzájárulhat a gazdasági növekedéshez - jelentette ki a miniszter. Több ezer hektárt vásárolhatnak meg ilyen célokra, és Lázár János szerint elképzelhető, hogy már ehhez is törvénymódosítás kell majd. Miskolcon és Debrecenben 600-600 hektáros, Nyíregyházán 400 hektáros ipari parki területre van szükség, és a dunántúli városokban is több száz hektárnyi, ezen felül pedig további számos kisebb igény merül fel - fogalmazott a tárcavezető.

A kormány dönt arról is, hogy az ipari parki kiadásokon felül miként használja majd fel a földeladási bevételeket. Lázár János szerint elképzelhető, hogy újabb termőföldvásárlásokat hajtanak végre, de szóba jöhetnek más szempontok is. Egyes vélemények szerint például külön törvénnyel az egész összeget adósságcsökkentésre kellene fordítani - érzékeltette a kormányzati dilemmákat a miniszter.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?