Bíróságon kell megvédeni a magyar földeket

agrarszektor.hu
Akár bíróságon is megvédi Magyarország az új földforgalmi törvényt - jelentette ki Simon Attila István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) közigazgatási államtitkára. Most két uniós kötelezettségszegési eljárás is folyik az ügyben, amelyek mindegyike az Európai Bíróság ítéletével érhet véget.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az első eljárás a haszonélvezeti jogok eltörlése miatt indult az osztrák kormány kezdeményezésére, míg a másiknál a törvény egészét vizsgálta az EU bizottsága - közölte az MTI szerint Simon Attila István a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakosztályának rendezvényén. Az osztrák kormány egyetlenegy paragrafusát kifogásolja az új földforgalmi törvénynek. Úgy vélte, hogy az ügy jövő év vége felé zárulhat le, várhatóan bírósági döntéssel, miután Magyarország nem tud közös nevezőre jutni a bizottsággal a kérdésben.

A másik eljárásban a teljes törvényt vette vizsgálat alá a bizottság, hasonlóan négy, az unióhoz Magyarországgal együtt csatlakozó állam jogszabályával (Litvánia, Szlovákia, Csehország, Bulgária). A vizsgálat nem véletlen, mivel ezeknek az országoknak mintául szolgált a magyar törvény.

A bizottság legerősebb kifogása ez esetben a jogi személyek tulajdonszerzésének korlátozása, emellett a földszerzés tényleges földhasználathoz kötése, illetve az, hogy Magyarország nem fogadja el a külföldön megszerzett szakmai gyakorlatot. Ezekre a kérdésekre Magyarország válaszolt, és a tizenhat oldalnyi szöveget a bizottság kérdéseire június 29-én nyújtotta be.

Simon Attila István szerint várhatóan ez az ügy is eljut a bíróságig. Kérdésre beszámolt arról is, hogy az egy év alatt összegyűlt tapasztalatok szerint a törvény beváltotta a hozzáfűzött reményeket, a szabályozás ugyanis szándékosan nagyon szigorú ezen a területen.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?