Áder a földvitáról: jóban vagyunk a sógorokkal

agrarszektor.hu
A vitás kérdések nem befolyásolhatják a jó magyar-osztrák politikai és gazdasági kapcsolatokat - jelentette ki Áder János köztársasági elnök a földkérdéssel kapcsolatban, miután megbeszélést folytatott osztrák kollégájával, Heinz Fischerrel a Sándor-palotában. Az ügyben az Európai Bizottság döntése vált szükségessé, és "azt tiszteletben kell tartani".

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A két államfő sajtótájékoztatóján Heinz Fischer az MTI szerint hangsúlyozta: nem az elnökök feladata, hogy tárgyaljanak egy konkrét törvényről, hiszen erről a mezőgazdasági és az igazságügyi miniszterek egyeztetnek, de abban egyetértenek, hogy az ügyben az Európai Bizottság döntése vált szükségessé, és azt tiszteletben kell tartani.

Áder János hozzátette: meg kell várni a remélhetőleg hamar megszülető döntést, és annak korrekt végrehajtása mindkét ország érdeke.

Mint ismert, Ausztria az idén május elsején hatályba lépett új magyar földforgalmi törvény egyes rendelkezéseit kifogásolja. A jogszabály visszamenőleges hatállyal szüntette meg külföldi állampolgárok - így osztrák gazdák - korábban megszerzett, termőföldekre bejegyzett haszonélvezeti jogosítványait. Magyar értelmezések szerint viszont az új jogszabály olyan törvénytelen zsebszerződések ellen lépett fel, amelyekkel a korábbi földtörvényt igyekeztek kijátszani Magyarországon gazdálkodó, jogsértő osztrák gazdák.

Miután Magyarország a kifogásolt jogszabályi rendelkezéseket nem vonta vissza, Ausztria az Európai Bizottsághoz fordult. A testület korábban jelezte, hogy megvizsgálja a magyar földjogszabályt, de még nem nyilvánított véleményt az ügyben.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03