Egymás torkának ugrott a magyar és az osztrák agrárminiszter

agrarszektor.hu
Fazekas Sándor felháborodott és megsértődött kollégája földügyi kijelentései miatt.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Felháborítónak nevezte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter osztrák kollégájának azon kijelentéseit, amelyek szerint az új magyar földforgalmi törvény májustól hatályos intézkedései megfosztják az osztrák gazdákat törvényesen megszerzett magyarországi földtulajdonuktól és földhasználatuktól. Fazekas Sándor sértőnek nevezte az osztrák agrárminiszter megjegyzéseit és nem hajlandó vele találkozni a nézeteltérések rendezése érdekében. Ausztria válaszul az Európai Tanács és az Európai Bizottság elé viszi az ügyet.

Nem tartja szükségesnek, hogy egy olyan miniszterrel találkozzon, "aki kijelentéseivel folyamatosan sértegeti a magyarokat a magyar föld és Paks miatt" - fogalmazott az MTI szerint Fazekas Sándor a Nyírség hagyományőrző és kulturális értékeit bemutató napkori rendezvény szombati megnyitóján. Ezzel az osztrák agrárminiszter azon kijelentéseire reagált, amelyek szerint Magyarország a tavaly elfogadott, de számos fontos rendelkezésében csak idén májustól hatályba lépő földforgalmi törvénnyel megfosztja az osztrák gazdákat eddig megszerzett, törvényes földhasználatuktól és földtulajdonuktól.

A földtulajdon sorsa magyar kérdés

Fazekas Sándor szerint a hazai földtulajdon sorsa magyar kérdés, és azt Magyarország természetesen saját maga rendezi. A törvények szerint az osztrák bérlők illegálisan szereztek termőföld-használati jogot annak idején, ezt nem lehet megkérdőjelezni, és a rendelkezések mindenkire egyformán vonatkoznak - szögezte le.

Andrä Rupprechtert osztrák néppárti mezőgazdasági miniszter még karácsonykor kért találkozót a magyar-osztrák földügyi vita miatt. A vidékfejlesztési miniszter azt mondta: most akár Napkor is lehetett volna a megbeszélés helye, de minisztertársát nem hívta meg, mert nem látja szükségét a találkozónak azután, hogy osztrák kollégája sértő kijelentéseket tett.

Felháborítottak bennünket ezek a kijelentések!" - tette hozzá a magyar miniszter, majd úgy fogalmazott: "mi magunk kívánjuk intézni sorsunkat", az ország belső kérdései érthetően nem tartoznak másra.

Budai: a zsebszerződéseket akarják legalizálni

Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, aki szintén ott volt a napkori rendezvény megnyitó ünnepségén, az MTI-nek kifejtette: az osztrák gazdálkodók úgynevezett "zsebszerződéseket", illegális megállapodásokat kötöttek annak idején termőföld-használati jogra. Egyetlen céljuk lehetett, hogy később tulajdonhoz juthassanak - mondta.

Andrä Rupprechter pénteken a berlini nemzetközi Zöld Héten (Grüne Woche), a világ egyik legnagyobb agrárvásárán élesen bírálta az új magyarországi földtörvényt. Azt állította, hogy a jogszabály az osztrák gazdákat megfosztja a - szerinte - törvényesen megszerzett magyarországi földtulajdonuktól.

Nagyon gyanúsak ezek a számok

Az MTI által először közölt, túlzónak tűnő becslések szerint 200 ezer osztrák gazdálkodó lehet érintett a földkérdésben, ők 1994 után összesen nagyjából 200 ezer hektárnyi magyarországi termőföld használatát szerezték meg. Mint ismert, Magyarországon összesen kevesebb, mint 200 ezer azoknak a regisztrált gazdálkodóknak a száma, akik mezőgazdasági területet művelnek és uniós földalapú támogatásokat kapnak. (Később a távirati idora 200-ra korrigálta a magyarországi földpiacon érintett osztrák gazdálkodók számát).

Andrä Rupprechter véleménye szerint a magyar törvény ellentétes az európai uniós joggal. Az osztrák miniszter megismételte, hogy Ausztria ezért az Európai Tanács és az Európai Bizottság elé viszi az ügyet.

Tipikus pattalan vita: mindenki más állít

Az osztrák tárcavezető azt is állította, hogy a berlini vásáron előzetes egyeztetés alapján akart találkozni Fazekas Sándorral az ügyben.

A magyar Vidékfejlesztési Minisztérium erre reagálva azt közölte, hogy nem volt előzetesen egyeztetett időpont a berlini találkozóról, az osztrák tárcát ugyanis tájékoztatták arról, hogy Fazekas Sándor más kormányzati ügyekkel kapcsolatos elfoglaltságai miatt nem tud részt venni a kiállításon. (Helyette Kardeván Endre államtitkár vesz részt a vásáron).

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?