Fazekasnál betelt a pohár - Mindenhol vonják vissza a földadót!

agrarszektor.hu
A kivetett földadó visszavonására szólított fel minden önkormányzatot Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Az agrártárca nem támogat olyan intézkedéseket, amelyek a földműveseket sújtják. Ma ugyanakkor teljes a káosz az új adóztatási lehetőség megítélésében.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kormány szerint a magyar föld a magyar gazdák jövendőjének létalapja, ezért harcba szállt az elmúlt években a helyi földművesek érdekeiért - hangsúlyozza a tárca közleménye. Azt tűzték célul, hogy a föld minél több vidéki embernek munkalehetőséget biztosít azáltal, hogy megóvják a hazai és külföldi spekulánsoktól.

Fazekas Sándor újra egyértelművé tette, hogy nem támogat semmilyen intézkedést, amely a földműveseket sújtja - fogalmaz a tárca közleménye. Ezért arra kér minden önkormányzatot, hogy vonja vissza a gazdákat sújtó földadót, ha bevezette - tették hozzá.

Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, mára kaotikus helyzet alakult ki a földadó körül. Egymásnak ellentmondó nyilatkozatok láttak napvilágot arról, hogy az önkormányzatok ilyen települési adót egyáltalán hány helyen vezettek be, és még hol fontolgatják az életbeléptetést. A balmazújvárosi gazdák mindenesetre a napokban félpályás útlezárásos demonstrációt tartottak a helyi földadó ellen, és korábbi információk szerint további 6-8 településen vezethettek be földadót az országban. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) a valós helyzet feltérképezésére felmérést indított, amely azonban még nem fejeződött be.

Az is vita tárgya, hogy a földadót egyáltalán kikre lehet kivetni. Az általános megítélés szerint ilyen települési adó csak a földtulajdonosokra vonatkozhat, de nem sújthatja azokat, akik tulajdonosként gazdálkodnak is, mert vállalkozói-őstremelői tevékenységük így már más adózási előírások alá tartozik, a többszörös adóztatás pedig tilos. Ezért a földadó végső soron azokat érintheti, akik tulajdonosként bérbe adják területeiket. Többen ugyanakkor úgy vélik, hogy a földadót ez esetben hosszabb távon a bérlő termelők fizetnék meg, mert a kivetett adó beépülne a haszonbérleti díjakba.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13