Szabálytalan állami földbérletek - Ezt jelentették Orbánnak

agrarszektor.hu
Legalább 14 állami földbérleti szerződést kell felbontani a Hortobágyi Nemzeti Parkban (HNP) a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) vizsgálata után. A hivatal Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére vizsgálódott az ügyben. A kormányfő több mint egy éve kérte fel a Kehit, mert helyi gazdák azt jelezték, hogy egyesek szabálytalanul és jogsértésekkel jutottak állami földekhez.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Kehi-vizsgálat eredményéről Nagy István FM-államtitkár tájékoztatta a parlamenti mezőgazdasági bizottság ellenőrző albizottsági ülésén. Az államtitkár szerint a HNP-nél legalább 14 esetben fel kell bontani a korábban kötött földhaszonbérleti szerződéseket. A nemzeti park igazgatósága most dolgozik ezen, majd újra megpályáztatja az érintett földeket.

Orbán Viktor miniszterelnök több mint egy éve kérte fel a Kehit, hogy vizsgálja meg az HNP-t érintő földhaszonbérleti szerződéseket, illetve azok körülményeit "arra vonatkozóan, hogy történtek-e szabálytalanságok, jogsértések". A döntés előzménye, hogy helyi gazdák egy csoportja panasszal fordult Fazekas Sándor akkori vidékfejlesztési miniszterhez, mert állításuk szerint visszaélések történtek a hortobágyi legelők bérbeadásakor. A helyi pályázaton olyanok jutottak földhöz, akik nem valós állattartók, illetve csak a földtámogatást akarták megszerezni - állították a panasztevők.

Nagy István mostani tájékoztatása szerint az FM a Kehi-vizsgálat nyomán módosította a földbérletek pályázati eljárását. A konkrét ügyben véleménykülönbség volt a Kehi és a szaktárca között, amit január 31-ig tisztáztak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?