Felpuhítják a szigorú földhasználati engedélyezést

Féltik az agrármilliárdokat. Májusig nem ellenőrzik a szerződéseket a hatóságok.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Nem lépnek hatályba január elsejétől a nyáron elfogadott új földforgalmi törvény azon rendelkezései, amelyek előzetes hatósági jóváhagyáshoz kötnék valamennyi újonnan kötött földhasználati szerződés érvényességét. A földhasználati engedélyezést csak a jövő év május elsejétől vezetnék be, mert a kormány attól tart, hogy az új rendszerben a hatósági procedúra most még olyan hosszadalmassá válhat, hogy egyes gazdálkodók tavasszal nem tudnák benyújtani kérelmeiket az uniós területalapú támogatásokra. Bár a szigorú földhasználati engedélyezési rendszert most átmenetileg felpuhítják, teljes körű utólagos ellenőrzést ígérnek, és komoly szankciókat helyeznek kilátásba azokkal szemben, akik a szabályozást májusig kijátsszák.

Bár a nyáron elfogadott új földforgalmi törvény értelmében a szigorú hatósági jóváhagyási rendszernek már január elsejétől életbe kellene lépnie az újonnan kötött földhaszonbérleti (földhasználati) szerződéseknél, a kormány most mégis úgy ítéli meg, hogy a szabályozás bevezetését el kell halasztani. A vidékfejlesztési miniszter a napokban újabb parlamenti földtörvényjavaslatot nyújtott be, amely a földforgalmi törvénnyel összefüggő egyes rendelkezésekről és átmeneti szabályokról szól. E jogszabálytervezet szerint a 2013. december 15. és 2014. április 30. között közzétett földhaszonbérleti szerződéseknél, illetve haszonbérleti ajánlatoknál az előzetes hatósági engedélyezést csak 2014. május elseje után kell alkalmazni, vagyis az új rendszer januártól nem lép majd hatályba.

A földforgalmi törvényben rögzített földhasználati szigorítások lényege, hogy az újonnan kötött szerződések csak abban az esetben lennének érvényesek, ha azokat a kijelölt mezőgazdasági igazgatási szerv előzetesen engedélyezi. A hatósági kontroll annak megállapítására irányulna, hogy a szerződő felek - elsősorban a bérbevevők - megfelelnek-e a földforgalmi törvény előírásainak, illetve a szerződéseket a megfelelő módon kötötték-e meg.

Ma már egészen másképp ítélik meg a helyzetet

Ugyanakkor az új rendszerrel kapcsolatban a kormány ma már attól tart, hogy esetenként elhúzódhat a hatósági jóváhagyási procedúra - közölte az agrarszektor.hu-val Simon Attila, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) helyettes államtitkára. Ez pedig azzal a következménnyel járhat, hogy egyes gazdálkodók tavasszal nem tudják beadni időben területalapú támogatási igényléseiket, ha földhasználati szerződéseiket késve kapják vissza. Mint ismert, a termelők egy-egy évben április elejétől május 15-ig nyújthatják be szankciómentesen támogatási kérelmeiket.

Mint ismert, az új földforgalmi törvény változtat az úgynevezett előhaszonbérleti szabályozáson is, és előírja, hogy előhaszonbérletre jogosultak ezentúl csak nyilvántartásba vett földművesek és mezőgazdasági termelőszervezetek lehetnek. A 200-300 ezer érintett gazdálkodó akkor minősülhet földművesnek, illetve mezőgazdasági termelőszervezetnek, ha az új nyilvántartásba bejegyezték. Ugyanakkor a nyilvántartás 2013. december 15-ig, vagyis a földforgalmi törvény első hatálybalépési időpontjáig nem áll fel, így nem lehetne alkalmazni azokat a szabályokat sem, amelyek az előhaszonbérleti jog gyakorlására, illetve a földhasználati szerződések engedélyezésére vonatkoznak.

Egyelőre elég lesz egy nyilatkozat is

A feszültségek megelőzése érdekében a kormány május elsejéig eltekintene az előzetes hatósági jóváhagyástól, ha a földhasználók maguk tennének nyilatkozatot arról, hogy megfelelnek az előírásoknak. (A május elsejei dátum megegyezne a négy fázisban hatályba lépő földforgalmi törvény utolsó életbe lépési időpontjával). Ez esetben a földhivatalok a földhasználókat a megkötött földhasználati szerződések és a bejelentési adatlapon tett nyilatkozatok alapján jegyeznék be az úgynevezett földhasználati nyilvántartásba 2013. december 15. és 2014. április 30. között.

Simon Attila szerint az új földhaszonbérleti hatósági szabályozás jövő május elsejei bevezetésével a gazdálkodók és a hatóságok is kellő felkészülési, majd később "begyakorlási" időhöz jutnának, így a 2015-ös támogatásigényléseknél a rendszer már nem okozhatna gondokat. A kormány ugyanakkor máris kilátásba helyezi, hogy az átmeneti időszakban - tehát 2013. december 15. és 2014 április 30. között - kötött valamennyi földhasználati szerződést utólagosan ellenőrzi majd. A megkötött szerződéseket semmisnek nyilvánítanák, az utánuk felvett hazai és uniós támogatásokat pedig visszafizettetnék, ha az utólagos kontroll bebizonyítaná, hogy a megállapodások szabálytalanul jöttek létre. Az ilyen szerződések okirathamisításnak minősülnének, vagyis büntetőjogi következményeket is maguk után vonnának.

Az agrárkamara dolgoztatta át a kormánnyal az újabb jogszabályi terveket
A kormány már október végén-november elején benyújtotta volna az Országgyűlésnek a nyári földforgalmi törvényt kiegészítő mostani új (föld)törvényjavaslatot, de Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) fideszes elnökének kérésére a koncepciót az elmúlt hetekben átdolgoztatta - hangzott el a parlamenti mezőgazdasági bizottság mai ülésén. Győrffy Balázs éppen a földhasználati szerződések előzetes hatósági jóváhagyásával kapcsolatban fogalmazott meg gazdálkodói aggályokat, ezért döntött végül a kormány arról, hogy a 2013. december 15.- 2014. április 30. közötti átmeneti időszakban a hatósági kontrolltól eltekint. A napokban benyújtott jogszabálytervezet - amely "a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvénnyel összefüggő egyes rendelkezésekről és átmeneti szabályokról" címet viseli - alapvetően egyszerű parlamenti többséget igénylő javaslat, egyes részei mégis kétharmados elfogadást követelnek, mivel a szintén kétharmados földforgalmi törvényt is felülírják.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?