2017. február 26. vasárnap Edina

Hírek - Földpiac

Elmeszelt földpasszus: az állami földeken nem kell idegeskedni

Nem érinti az állami földértékesítéseket az az alkotmánybírósági döntés, amellyel a taláros testület a magánpiaci termőföld-forgalom módosítását rendelte el. Az Alkotmánybíróság azt kifogásolta, hogy a magánszemélyek egymás közti föld-adásvételeinél az elővásárlási jog gyakorlásával összefüggő képviselő-testületi döntésekről nem értesülnek az érintett elővásárlásra jogosultak, de az önkormányzatoknak az állami földeladásoknál nincs szerepük.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

Az Alkotmánybíróság tegnapi döntésével a magánpiaci termőföld-forgalom szabályozásának módosítását rendelte el, és nem érintette az állami termőföldek értékesítési folyamatát – szögezi le közleményében a Földművelésügyi Minisztérium (FM). A „Földet a gazdáknak!” programban értékesített állami földek eladásakor is tud élni minden földműves elővásárlási jogával, de ezekben az eljárásokban az önkormányzatok képviselő-testületeinek nincs szerepe, szemben a magánszemélyek egymás közti termőföld adásvételeivel.

Az Alkotmánybíróság azt kifogásolta, hogy a magánszemélyek egymás közti föld-adásvételeinél az elővásárlási jog gyakorlásával összefüggő képviselő-testületi döntésekről nem értesülnek az érintett elővásárlásra jogosultak. A földforgalmi szabályozás ezt nem írja elő, de a minisztérium szerint a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet továbbra is minden olyan személyt írásban értesít, aki sikertelenül próbálta meg érvényesíteni elővásárlási jogát az állami földeladásokon.


 

Címlapon, most

A hosszú élet titkának tartják ezt a csodabort

Hihetetlen, ami most van: őrült módon beruházna mindenki

Az agrárvállalkozások négyötöde fejlesztene öt éven belül.

Megduplázta ukrán eladásait az agrárgépgyártó Lemken

Összességében stagnált a forgalom.

Vidékfejlesztési pályázatok: ingyen adják a tanácsot

A Széchenyi Programiroda megyeszékhelyi irodáiban.

10 húsba vágó kérdés a hazai élelmiszeriparról

Lábra áll-e a magyar gazdaság beteg embere?

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

A szakértő szemével

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Agrár Központ