Élvezi a bizalmat és nem mond le Fazekas

agrarszektor.hu
Nem kíván lemondani Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter - ezt maga a tárcavezető jelentette be az után, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is cáfolta a távozásáról szóló híreket. Fazekas Sándor szerint a tavaly május óta hatályos új földforgalmi törvény egy év alatt "történelmi fordulatot" hozott a családi gazdaságok földhasználatában és nem döntötte romba a hazai földpiacot. Hosszabb távon teljesülhet az a cél is, hogy a családi gazdaságok aránya 80 százalék, a nagybirtokoké 20 százalék legyen.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A miniszterelnök bizalmát élvezve nem kíván lemondani, hanem a tárca feladataira koncentrálva teszi a dolgát, foglalkozik a mezőgazdaság, a környezetvédelem, a természetvédelem, az élelmezés-egészségügy és az agrárdiplomácia ügyeivel - fogalmazott az MTI szerint mai tájékoztatóján Fazekas Sándor. Korábban Orbán Viktor "vadkacsának" nevezte a földművelésügyi miniszter menesztéséről szóló híreket.


MTI-fotó: Koszticsák Szilárd

Az agrártárca vezetője szerint "történelmi fordulat" következett be a családi gazdaságok földhasználatában az után, hogy tavaly május elsején, azaz csaknem egy éve hatályba lépett az új földforgalmi törvény. 2010-ben az ország mintegy 5 millió hektáros művelhető területének 50 százalékán dolgoztak gazdák, míg 45 százalékán társaságok gazdálkodtak, fennmaradó 5 százaléka pedig többek között önkormányzati, állami és szövetkezeti tulajdonban volt. 2014-re viszont a gazdák aránya nőtt, míg a cégeké csökkent, és így előbbiek javára 12 százalékos különbség alakult ki a földhasználatban a korábbi 5 százalékkal szemben. Az új földtörvénnyel teljesül az a cél is, hogy a családi gazdaságok aránya 80 százalék, míg a nagybirtokoké 20 százalék legyen - szögezte le a miniszter.

Fazekas Sándor szerint több mint 100 ezren kérelmezték felvételüket a földműves nyilvántartásba, így most ők vásárolhatnak földet, mert Magyarországon csak földműves juthat földtulajdonhoz. Emellett mintegy 5 ezer vállalkozás kezdeményezte a mezőgazdasági termelő szervezeti státusz elnyerését is, ami a földbérlethez szükséges. Így - tette hozzá a miniszter - nem következett be, amit többen is jósoltak: nem omlott össze az új földtörvény miatt a magyar földpiac, hanem stabil és enyhe emelkedést mutat. Az földtörvényt azonban Magyarországnak az EU előtt is meg kell védenie, ezért az FM az Igazságügyi Minisztériummal közösen azon dolgozik, hogy a magyar álláspont kiállja az uniós vitákat is - utalt a ma is zajló kötelezettségszegési eljárásokra a miniszter.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?