Június 1-ig lehet jelentkezni az állam által finanszírozott földmegosztásra

agrarszektor.hu
A Vidékfejlesztési Minisztérium felhívja az érintettek figyelmét, hogy június elsejéig élhetnek az osztatlan közös földtulajdonok megszüntetésének államilag finanszírozott lehetőségével - írja VM sajtóirodája.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az önálló ingatlan iránti kérelmeket a határidőig lehet benyújtani a területileg illetékes körzeti földhivatalokhoz. A jelentkezési határidő elmulasztása jogvesztő, tehát ezt követően csak saját költségen, összetettebb eljárásban, a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959.évi IV. tv (Ptk.) alapján szüntethető meg az osztatlan közös tulajdon.

A Vidékfejlesztési Minisztérium az érintettek megfelelő tájékoztatása érdekében - a lakosság részéről leggyakrabban felmerülő kérdéseket és válaszokat tartalmazó - összeállítást készített, amely a www.ujfoldtorveny.kormany.hu honlapon olvasható.

Jelenleg mintegy 2 millió hektár rendezetlen, osztatlan közös tulajdonban lévő termőföld van Magyarországon. Ez közel 272 000 db földrészletet és 2 millió tulajdonost jelent.

Az Országgyűlés 2012. január 1-i hatállyal módosította a Földrendező és földkiadásról szóló törvényt, amely kimondja: a 2012.június 1-ig kérelmezett földmegosztás költségét az állam viseli. A jogszabály alapján, ha a földkiadási eljárás eredményeként létrejött osztatlan közös tulajdon tulajdonostársait megillető tulajdoni hányadokat az ingatlan-nyilvántartásba jogerősen bejegyezték, akkor bármely tulajdonostárs kezdeményezheti az ingatlan megosztását annak érdekében, hogy saját tulajdoni hányadát önálló ingatlanként kaphassa meg.

Az osztatlan közös földtulajdon rendezésével könnyebb a föld értékesítése és egyszerűbb a hasznosítása.

A 2014. április 30-áig tartó földmoratórium feloldásáig rendeznünk kell a birtokviszonyokat, és fel kell készülnünk a teljes körű liberalizációra. Ennek egyik legfontosabb eleme az osztatlan közös földtulajdonok igény szerinti kimérésének, a tulajdonosok birtokba helyezésének, a földek egymás közötti adásvételének, cseréjének illetve a fennmaradó/felajánlott területek állami felvásárlásának felgyorsítása.

A Vidékfejlesztési Minisztérium még az idén beterjeszti az Országgyűlés elé az új föld- és az új családi gazdaságokról szóló törvényt, amely meg fogja akadályozni a spekulatív célú földszerzéseket és rendezi a gazdátlan földek helyzetét is.

forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03