Lázár: óriási magyar birtokokat vehetnének külföldi cégek és bankok

agrarszektor.hu
El akarja érni az Európai Bizottság, hogy külföldiek és jogi személyek korlátozások nélkül termőföldeket vehessenek Magyarországon - jelentette ki Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter. Magyarország ezzel szemben ragaszkodik ahhoz, hogy külföldiek és jogi személyek továbbra se vásárolhassanak földeket, a magánszemélyek pedig maximum 300 hektárt vehessenek. A miniszter szerint elképzelhető, hogy az Európai Bíróság előtt lévő ügyben Magyarország ellenes döntés születik, ezért a kormány most szövetségeseket keres.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Akár több tízezer hektáros méretben vásárolhatnának fel magyar termőföldeket külföldi társaságok vagy bankok, ha valóra válnának az Európai Bizottság törekvései - derült ki Lázár János kormányinfós tájékoztatóján. A miniszter szerint Brüsszel azt akarja elérni, hogy külföldiek és jogi személyek földet vehessenek, a magánszemélyekre vonatkozó, 300 hektáros mai földvásárlási limit pedig szűnjön meg. Az Európai Bizottság tehát végeredményben arra törekszik, hogy külföldiek és jogi személyek korlátozások nélkül vehessenek magyar termőföldeket - szögezte le a tárcavezető.

A kormány ezzel szemben három prioritás mellett áll ki: továbbra is tiltaná külföldiek és jogi személyek földvásárlását, illetve megtartaná a magánszemélyek 300 hektáros maximális földtulajdoni méretet is. Ismert ugyanakkor, hogy Brüsszel a földvita miatt az Európai Bírósághoz fordult, és Lázár János szerint az is elképzelhető, hogy - várhatóan 2018-ban - Magyarország ellenes döntés születik. Ezért a kormány most szövetségeseket keres, mivel Brüsszel Lettország, Litvánia, Románia és Bulgária ellen is hasonló eljárásokat indított.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?