Ma hirdet ítéletet az Ab: a földtörvény sorsa forog kockán

agrarszektor.hu
Ma délelőtt hirdeti ki az állami földvagyon kezelésének módosításáról és a 2013-as földtörvényről szóló határozatait az Alkotmánybíróság (AB). A testülettől korábban Áder János köztársasági elnök kért normakontrollt, miután az Országgyűlés a közelmúltban elfogadta az állami földvagyon kezeléséről szóló törvény módosítását. Az ellenzék és egyes szakmai szervezetek elsősorban azért bírálták a korábban elfogadott módosítást, mert a nemzeti földalapkezelő szervezet (NFA) tulajdonosi joggyakorlása alá sorolta azokat az állami földeket is, amelyek a nemzeti parkokhoz tartoznak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mai nyilvános ülésén hirdeti ki az AB az állami földvagyon kezeléséről szóló törvénymódosításról és a 2013-as földtörvényről szóló határozatait - írja az MTI. Korábban ugyanis Áder János, köztársasági elnök normakontrollt kért a testülettől, mivel szerinte a parlament által jóváhagyott módosítás nincs összhangban az alaptörvénnyel. Ezért az AB bírói kezdeményezésre vizsgálta a mezőgazdasági és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló, 2013-ban elfogadott törvény egyes rendelkezéseinek alaptörvény-ellenességét.

A 2013 júniusában elfogadott földtörvénnyel újraszabályozták a földtulajdonjog és haszonélvezeti jog megszerzését, valamint a kényszerhasznosítást is. Lényeges változtatás az is, hogy az állattartó telepek üzemeltetői és a vetőmag-előállítók a korábban tervezett 1200 helyett 1800 hektár földet birtokolhatnak. Emellett a törvény döntött a gazdákból álló földbizottságok felállításáról, amelyek jóváhagyása nélkül nem lehet földet vásárolni.

Az ellenzék és a szakmai szervezetek főként azért bírálják a módosítást, mert a nemzeti parki igazgatóságoktól védett természeti területek is a NFA felügyelete alá kerülnének. A kormány az egységesítés szükségességével érvelt a módosítás mellett, az ellenzéki pártok szerint viszont a szabályozási változtatások gyengítik a természetvédelmi érdekeket, miközben erősítik a "földmutyit és a földrablást".

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?