Nagyon bejött Csányinak, hogy eltüntette offshore cégét

agrarszektor.hu
Nagyon jól jön most Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgatónak, hogy agrártársaságainak tulajdonosi hátteréből pár éve kivonta offshore-gyanús érdekeltségét. A kormány ugyanis közelmúltbeli határozatával előírja, hogy csak azokból a vállalatokból válhatnak magántulajdonú mintagazdaságok, amelyek átlátható szervezetnek minősülnek. Az már kiderült, hogy a Csányi-társaságok közül a Bólyi Zrt. és a Dalmad Zrt. lehet mintagazdaság, a végső céglistát pedig Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter állítja össze január 15-ig. A mintagazdaságok nem csak állami földjeiket tarthatják meg, hanem iparűzési adó, helyi adó és EKÁER-kedvezményekre is lehet esélyük, illetve egymilliárd forint feletti összes beruházásuk nemzetgazdasági szempontból kiemelt minősítést kaphat és előnyt élvezhetnek az uniós pályázatoknál vagy a hazai fejlesztési támogatásoknál is.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Agrárbirodalma szempontjából nagyon jót húzott Csányi Sándor azzal, hogy vállalatainak tulajdonosi hátteréből pár éve eltávolította offshore-gyanús érdekeltségét. A kormány ugyanis közelmúltban megjelent határozatában egyértelműsítette, hogy csak azokból a piaci szereplőkből válhatnak új magántulajdonú mintagazdaságok, amelyek átlátható módon működnek.

Csányi Sándor néhány éve a szingapúri CSIM Pte. Ltd. tulajdoni részesedését szüntette meg Bonafarm-csoportjában, amely a bankvezér agrárérdekeltségeit fogja össze. A CSIM Pte. tulajdonosi helyét a Csányi-féle agrárcégekben a Bonafarm Zrt. vette át, amely a Bonitás 2002 Zrt. érdekeltségébe tartozik, utóbbi kizárólagos tulajdonosa pedig Csányi Sándor.

Ez a tiszta helyzet teszi most lehetővé, hogy a Bólyi Zrt.-ből és a Dalmand Zrt.-ből - amelyek szintén a Bonafarm-csoporthoz tartoznak - mintagazdaság váljon. Mint az agrárszektor.hu megírta, a mintagazdaságok kialakítása annak kapcsán merült fel, hogy a kormány értékesíti a ma meglévő állami szántóterületeket. Ugyanakkor a földlicitek megkezdése után nyilvánvalóvá vált, hogy nem minden állami szántót adnak el, a megmaradó területek egy részéből pedig magántulajdonú és állami mintagazdaságokat hoznak létre. A kormány elsőként azt erősítette meg, hogy ilyen magántulajdonú mintagazdaság lesz a Bólyi Zrt. és a Dalmand Zrt., amelyek együttesen több mint 25 ezer hektárnyi állami termőföldet bérelnek.

Nemrég még többször összetűzött Csányi és a kormány
Korábban még a kormány is többször támadta a Csányi-csoportot amiatt, hogy olyan agrárcégekkel nyert állami támogatásokat, amelyek tulajdonosi háttere tisztázatlan volt. Ilyen gyanúba keveredett a Bonafarm Bábolna Takarmány Kft. és a Bólyi Zrt. is. A Bonafarm-csoport ugyanakkor minden esetben cáfolta a vádakat, sőt a Bonafarm az azóta "visszavonultatott" CSIM Pte. Ltd.-t sem tekintette offshore cégnek, mert a csoport szerint a szingapúri vállalat valós tevékenységet végzett átlátható tulajdonosi struktúrában. A Bonafarm a 2011-ben elfogadott új Alkotmány után mégis jónak látta a CSIM kivonását agrárcégeiből, miután az alaptörvény egyértelműsítette, hogy "a központi költségvetésből csak olyan szervezet részére nyújtható támogatás, vagy teljesíthető szerződés alapján kifizetés, amelynek tulajdonosi szerkezete, felépítése, valamint a támogatás felhasználására irányuló tevékenysége átlátható".

A mintagazdasági státusnak nem csak az a jelentősége, hogy az ide sorolt területek tartós állami tulajdonban maradnak. A kormány határozata utal arra, hogy az ilyen társaságok egymilliárd forint feletti összes beruházását nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilváníthatják, illetve kedvezőbb megítélés alá eshetnek az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszerben (EKÁER), vagy az iparűzési és a társasági adózásban is. Emellett a magántulajdonú mintagazdaságok, illetve az általuk integrált kis- és középvállalkozások előnyt élvezhetnek az európai uniós pályázatoknál és a nemzeti költségvetési forrásból megvalósuló fejlesztési támogatásoknál is.

A jelentős kedvezmények miatt komoly lobbizás indulhat meg annak érdekében, hogy a kormány más vállalatokat is a mintagazdasági körbe soroljon. Egyelőre azonban nem tudni, hogy a két Csányi-cég mellett mely további agrárpiaci szereplőkből válhat magántulajdonú mintagazdaság. A társaságokat a kormány jelöli ki, de erre Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter tesz majd javaslatot. Az agrártárca vezetője ehhez 2016. január 15-i határidőt kapott a kormánytól.

Három állami ménesgazdaságról beszélnek
A kormány határozata szerint állami mintagazdaságok ménesgazdaságok lehetnek. Eddig az derült ki, hogy Bábolnán, Szilvásváradon és Mezőhegyesen hoznak létre ilyen állami ménesgazdaságokat állami földterületeken. A mezőhegyesi állami ménesbirtok újraalapításához kormánybiztost neveznek ki. A miniszterelnök e feladattal várhatóan Farkas Sándor szentesi fideszes országgyűlési képviselőt bízza meg.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03