Orbán név szerint akarja tudni, kik vehetnek magyar földet

agrarszektor.hu
Név szerinti jelentést kért Orbán Viktor miniszterelnök arról, mely földművesnek minősülő, uniós tagállami állampolgárok vásárolhatnak magyar termőföldeket a hétfőn induló állami földárveréseken - jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az előzetes összesítések szerint több olyan román, német és osztrák állampolgár szerepel a listán, akiknek magyar nevük van. A kormány a hivatalos érvelés szerint az Európai Bizottság kérésére szüntette meg egy rendeletmódosítással a napokban a külföldiek licitálását tiltó szabályozást, amelyet azonban valószínűleg az Alkotmánybíróság is megsemmisített volna.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Jelentést kért Orbán Viktor arról, ki az a 222 földművesnek minősülő, uniós tagállami állampolgár, aki részt vehet az állami földárveréseken, így magyar termőföldeket vásárolhat - közölte mai sajtótájékoztatóján Lázár János. Bejelentése szerint az előzetes összesítések azt mutatják, hogy a listán magyar nevek is vannak, vagyis olyanok is szerepelnek rajta, akik magyar nevűként külföldi - elsősorban román, osztrák és német - állampolgárnak vallják magukat. Ha az adatvédelmi szabályok lehetővé teszik, a külföldi földművesekről szóló listát és művelt területeik nagyságát is közzéteszik - mondta a miniszter.

A kormány azután döntött úgy, hogy a külföldi földműveseket "beengedi" a földárverésekre, hogy egyeztetett az ügyben az Európai Bizottsággal (EB). Erre pedig a miniszter szerint azért volt szükség, mert az MSZP és a Jobbik Brüsszelben "feljelentést tett" az állami földeladások miatt. Az EB - fogalmazott Lázár János - megértette, hogy Magyarország piaci áron és nyílt árveréseken földhöz akarja juttatni a földműveseket, de ragaszkodott ahhoz, hogy a licitekből a nem magyar uniós állampolgárokat ne zárják ki.

Mint ismert, a kormány eredetileg a nemzeti földlapról szóló rendeletével tiltotta meg, hogy külföldi földművesek a liciteken megjelenjenek, majd most e jogszabály újabb módosításával tette lehetővé az árverezéseket a számukra. A tiltást megfogalmazó rendeleti szabályozás alkotmányossági aggályokat is megfogalmazott, mert felülírta a 2014 óta hatályos földforgalmi törvényt, amely tagállami földműveseknek a földvásárolásokat engedélyezi. Ezért jogi szakértők szerint a rendeleti tiltás az Alkotmánybíróság most folyó vizsgálatán is - amelyet ellenzéki képviselők kezdeményeztek - "fennakadt volna".

A kormány szerint az MFB-hitel is rendben van
Az állami földárverések hétfőn kezdődnek, és a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 150 milliárd forintos kedvezményes földvásárlási hitelcsomagját közvetítő Budapest Bank fiókok már 10 milliárd forintnyi hitelígérvényt nyújtottak a potenciális földműves vevőknek. Lázár János szerint ellenzéki pártok az MFB-s kedvezményes hitelcsomagot is "feljelentették" Brüsszelben, de nem csak az MFB, hanem kereskedelmi bankok is nyújthatnak hasonló kondíciókkal hiteleket, mivel az állami bank is a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramjából szerzett ehhez forrásokat, amelyekhez a kereskedelmi bankok is hozzájuthatnak.

A kormány támogatja azt a törvénymódosítási indítványt, amely lehetővé tenné, hogy az állami földeket megszerző új földműves tulajdonosok egyoldalúan kezdeményezhessék a bérleti díjak növelését. Ezt a - már "lex Simicskaként" emlegetett - javaslatot Győrffy Balázs fideszes képviselő, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke nyújtotta be.

Simicska Lajos nagybefektető neve azért kerül előtérbe, mert az ő érdekeltségéhez tartozó agrárcégek (is) rendkívül olcsón, aranykoronánként 580 forintért bérelnek jelentős állami területeket, miközben a piaci átlagár 2000 forint körül alakul és újabban már a nemzeti földalapkezelő szervezet (NFA) is 1600-1800 forintért adja bér az állami földeket. A törvénymódosítás célja az lenne, hogy a megvett állami földeken az új tulajdonosok - akik a jelenlegi haszonbérleti szerződések lejártáig nem vehetik birtokba a területeket - piaci haszonbérleti díjakat kérhessenek a nagyrészt jogi személy mai bérlőktől.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02