Simicska megint visszaszólt Orbánéknak

agrarszektor.hu
A Simicska Lajos agrárérdekeltségeihez tartozó állami földek árveréseinek azonnali felfüggesztését követeli az az ügyvédi felszólítás, amelyet a Nagy Ajtony ügyvédi iroda küldött a nemzeti földalapkezelő szervezetnek (NFA). A Simicska-féle Mezort csoport agrárcégei ugyanis úgy értelmezik, hogy a földbérleti díjak növelésére irányuló, parlamenthez benyújtott legújabb fideszes törvénymódosítási javaslat gyakorlatilag megszüntetné hatályos haszonbérleti szerződéseiket. Ezért a Mezort-csoport az NFA-val szemben kártérítési pert helyez kilátásba, ha a haszonbérleti szerződések "szándékos és egyoldalú" megszüntetése bekövetkezik.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Simicska Lajos nagybefektető érdekeltségébe tartozó Mezort Zrt. megbízásából ügyvédi felszólítást küldött a Nagy Ajtony ügyvédi iroda a nemzeti földalapkezelő szervezetnek, hogy azonnali hatállyal függessze fel a Mezort-cégek által művelt állami termőföldek árveréseit, illetve az árverési hirdetményeket vonja vissza. Ez abból a dokumentumból derül ki, amelyet a Magyar Nemzet közölt honlapján. A teljes ügyvédi felszólítás itt olvasható el.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2015: két nap, 60 előadó, 700 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái

A Mezort arra a - napokban benyújtott, "lex Simicska II-nek" is aposztrofált - Győrffy Balázs féle fideszes parlamenti törvénymódosítási javaslatra reagált, amely arra irányul, hogy egyoldalú bérletidíj-növelési lehetőséget teremtsen az állami földliciteken nyertes új földműves tulajdonosoknak, ha az állammal korábban kötött, hatályos földhasználati szerződésekkel irreálisan alacsony bérleti díjakat fizetnek a jelenlegi bérlők. A Mezort földhasználati megállapodásai ilyenek, mivel azok aranykoronánként 580 forintos éves bérleti összeget tartalmaznak, miközben a kormány szerint a mai piaci átlagdíj már 2000 forint körül mozog,

A Mezort viszont a helyzetet úgy értelmezi, hogy az NFA szándékosan és egyoldalúan megszüntetné a cégcsoport haszonbérleti a szerződéseit, ha a fideszes törvénymódosítást a parlament elfogadja és a földeket elárverezik. A hatályos megállapodások szerint a Simicska-cégek 2051-ig használhatnák ezeket a földeket, ezért a Mezort kártérítési pert helyez kilátásba az NFA-val szemben. Az ügyvédi felszólítás ráadásul felveti, hogy a szerződések megszüntetésével szándékos károkozás következne be, amely hivatali visszaélés és hűtlen kezelés bűntettének minősülhet.

A fideszes törvénymódosítási javaslat szerint viszont tulajdonosváltáskor az addigi haszonbérleti szerződések - úgynevezett szerződés-átruházással - úgy szűnnének meg, hogy egyúttal újak jönnének létre, amelyekben csak a tulajdonos személye változna, a többi feltétel nem. Ezután viszont az új tulajdonosok kezdeményezhetnék, hogy a bérlők több (piaci) bérleti díjat fizessenek (és fordítva, a bérlők is kezdeményezhetnének díjmérséklést, ha a piaci folyamatok a csökkenés irányában mozdulnának el). Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig e heti sajtótájékoztatóján azt egyértelműsítette, hogy a "lex Simicska II" nem adna lehetőséget az új tulajdonosoknak, hogy felmondják az átvett, hatályos bérleti szerződéseket, hanem a törvénymódosítással csak a díjelemelésekre kapnának jogosítványokat.

Így megy az adok-kapok
Mint ismert, Győrffy Balázs korábban már benyújtott egy törvénymódosítási javaslatot a bérletidíj-emelések érdekében. Ennek elfogadásához azonban - ahogy erre a Mezort rámutatott - kétharmados parlamenti többség kellett volna, de az indítvány ezt a támogatást nem kapta meg. Ezt követte a most újra vitatott, második Győrffy-féle javaslat (lex Simicska II), amelynek elfogadásához már csak egyszerű parlamenti többségre lenne szükség.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?