Újabb razziát hirdettek a zsebszerződések ellen

agrarszektor.hu
Tizenhat büntetőeljárást indított a nyomozó hatóság tavaly év eleje óta termőföld jogellenes megszerzésének gyanúja miatt. Az ügyészség és a rendőrség is képzi munkatársait annak érdekében, hogy a július elsején hatályba lépő új Büntető törvénykönyvet hatékonyan alkalmazhassák - tudta meg a Magyar Nemzet.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A nyomozó hatóságok a termőföld jogellenes megszerzésének gyanújával 16 büntetőeljárás keretében jártak el, jellemzően a Vidékfejlesztési Minisztérium bejelentései alapján - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya a Magyar Nemzettel.

Az ORFK összesítése szerint hét ilyen eljárás van folyamatban Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Pest, Vas és Zala megyében.
"Napi rendszerességgel érkeznek a tárcához zsebszerződésekkel kapcsolatos bejelentések, köztük sok önfeljelentés is. Ezeket automatikusan továbbítják a megyei rendőr-főkapitányságokra" - mondta el a lapnak Budai Gyula, a VM politikai államtitkára.

Az államtitkár szerint a július elsején hatályba lépő új Büntető törvénykönyv szabályai alapján a hatóságok sokkal eredményesebben léphetnek majd fel a zsebszerződések ellen. Ettől kezdve ugyanis maga a cselekmény - vagyis a jogszabályok megkerülésével, a szerzési tiltások áthágása érdekében megkötött termőföld-adásvételi szerződések létrejöttében való részvétel - válik büntethetővé. Akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható az a személy, aki ilyen zsebszerződés létrejöttében vesz részt.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03