Traktort venne? - Optimista a miniszter

agrarszektor.hu
Vajon lesznek-e újabb gépvásárlási támogatások?

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Várhatóan hat százalékkal növekszik az idén a világ mezőgazdasági géppiaca. Magyarországon a gazdák tavaly 17 százalékkal fordítottak többet új gépek vásárlására, de a géppark átlagéletkora még mindig tíz-tizenöt év. Budapesten megnyitotta kaput a 32. AgromashExpo agrárgép-kiállítás.

A magyar mezőgazdaság megállja a helyét a nemzetközi versenyben, és képes a beruházások, a termelés növelésére - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a 32. AgromashExpo agrárgép-kiállítás megnyitóján. Szerinte ezt az üzenetet közvetíti a rekordérdeklődés is a kiállításon. Ma a magyar agráriumot újra Európa erős mezőgazdaságai között tartják számon, három éve folyamatos a növekedés, és ennek eredményeként évről-évre bővültek a gépvásárlások - fogalmazott a miniszter.


MTI-fotó: Kovács Attila

Az adatok szerint a világ mezőgazdasági géppiaca folyamatosan növekszik, az idei évre 6 százalékos bővülést prognosztizálnak. Magyarországon a mezőgazdasági termelőeszközök kereskedelme 15 százalékkal emelkedett 2013-ban az előző évhez képest, az új gépek vásárlására fordított összeg pedig 17 százalékkal nőtt, tehát az ágazat folyamatosan bővül - emelte ki a miniszter.

Fazekas Sándor az MTI szerint felidézte a Mezőgazdasági Eszköz és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ) felmérését, miszerint a traktorértékesítés tavaly elérte a kétezer darabot, növekszik a nagyobb teljesítményű traktorok iránti igény is. Magyarországon a mezőgazdasági termelésben használt gépek és berendezések átlagos életkora 10-15 év, és a versenyképesség növeléséhez szükség van modern mezőgazdasági gépekre, fejlett hazai mezőgép-iparra - emelte ki.

Több kiállítás is nyílt egyszerre
Az AGROmashEXPO és az AgrárgépShow mellett - ahol 7 pavilonban összesen 270 kiállító mutatkozik be - társkiállításként idén újra megnyílt a Magyar Kert, valamint a Szőlészet és Pincészet szakkiállítás is. Az idei bemutatóra rekordszámú, 40 pályázat érkezett a termékfejlesztési díjpályázatra, melyek közül 14 termék nyert díjat. A hazai termékfejlesztésért járó különdíjat a Natur Agro Hungária Kft. talajkondicionálója kapta. A nemzetközi termékfejlesztési különdíjat a Pioneer Hi-Bred Magyarország Kft. hibridkukorica vetőmagja érdemelte ki. A kiállítások február elsejéig látogathatóak a Hungexpón.

 

A hazai mezőgépipar termékeinek majdnem 85 százaléka külföldön talál gazdára, a magyar mezőgazdasági gépgyártók szövetségének adatai szerint az ágazat növelte nettó exportőri pozícióját, a mezőgazdasági gépexport növekedése elérte a 2 százalékot. Az ágazat fejlesztésének segítéséhez a korábbi drága hitelekkel szemben több új hitelprogram indult, kedvezőbb feltételekkel. Ezek között a gépberuházásokhoz igénybe vehető növekedési hitelprogram (NHP) és az Új Magyarország Agrárfejlesztési Hitelprogramot emelte ki.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) összesen 85 milliárd forinttal járult hozzá a magyar mezőgazdaság megújításához. Ezen belül a kertészeti gépbeszerzéshez 24 milliárd, az állattartás fejlesztéséhez 35 milliárdot, az élelmiszeripari fejlesztésekhez 25 milliárd forintot, míg a borászati gépbeszerzéshez 1,2 milliárd forint pályázati forrás áll a gazdálkodók rendelkezésére.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?