Ez a gyilkos robot képes kiirtani minden gyomot (videó)

agrarszektor.hu
Kifejlesztettek egy önjáró robot, amely beazonosítja és célzottan pusztítja el a gyomnövényeket a szántókon. Elsősorban azoknak a gazdáknak lehet előnyös, akik nehéz terepen kénytelenek kijuttatni a gyomirtó szereket.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A hagyományos szántóföldeken a gyomirtás nem különösebben nehéz munka, a dimbes-dombos tájakon azonban komoly gondot okozhat a gyomirtó szerek kiszórása. Ezt a problémát oldhatja meg az Ibex, amely egy új fejlesztésű önjáró mezőgazdasági robot. A Daily Mail megfogalmazása szerint a jármű "Terminátor stílusban" végez a káros növényekkel.

A robotot a dél-Yorkshire-ben élő Charles Fox fejlesztette ki, akinek családja mintegy kétszázötven éve gazdálkodik a zsombékos angliai vidéken. Fox szerint eddig nem létezett megfelelő megoldás a nehéz terepen történő gyomirtásra. A nagyobb gépek számára ezek a helyek megközelíthetetlenek, a permetező munkások alkalmazása pedig túl költséges. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a Yorshire-höz hasonló vidékeken a helikopteres permetezést környezetvédelmi okokból nem mindig engedélyezik.

A Marsjáró technológiához hasonlóan működő, lánctalpas jármű a legnehezebb terepen is boldogul. Akár 45 fokos emelkedőkön is felkapaszkodik, szenzorai segítségével pedig felkutatja és azonosítja a gazokat, amelyeket azután robotkarja segítségével célzott permetezéssel irt ki.

A "mini Terminátor" jelenleg legfeljebb 30 centiméteres átmérőjű körökben adagolja az irtószert, de a gyártók azon dolgoznak, hogy a jövőben akár egyedenként is képes legyen kiiktatni a gyomokat. Az Innovate UK támogatásával megvalósuló projektet a Concepts Engineering és a G32 Technologies dolgozta ki.

A robot működését mutatja be ez a videó:

blog.syngenta.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03