Ez a traktor olyan könnyű, hogy járni tud a vízen

agrarszektor.hu
A vízen járás eddig nem tartozott a traktorok jellemző képességei közé, ám a cseh Mitas gumigyártó cég ezt a csodát is végrehajtotta néhány speciális terméke segítségével. Egy 88 lóerős, 4 tonnás Claas Axos 320-as gépet szereltek fel a világ legnagyobb mezőgazdasági abroncsaival, amelyekkel a meder aljának érintése nélkül "tempózott át" egyik oldalról a másikra.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Manapság egyre többet beszélnek a káros talajtömörödésről, amit általában a nagy tömegű traktorokkal hoznak összefüggésbe. Tény, hogy a többszöri erőteljes taposás idővel meggátolja a víz és a levegő szabad áramlását, és ez könnyen oxigénhiányhoz, illetve a gyökerek növekedésének korlátozódásához vezethet. A szükségszerűen bekövetkező terméscsökkenésnek természetesen egyetlen gazda sem örül, ezért a gyártók különféle megoldásokat próbálnak kitalálni a talajtömörödés elkerülésére.

A gumihevederes járószerkezet alkalmazása megfelelő módszernek tűnik, és ezt a közelmúltban az Invest Kft. látványos szántóföldi demonstrációja is bizonyította. Libatojást ástak el mindössze néhány centiméteres mélységbe, majd egy 26 tonnás Case IH Quadtrac 620-as erőgéppel hajtottak rajta keresztül. Szinte hihetetlen, de a törékeny próbatárgy épségben került elő a vékony takaróréteg alól. Nem véletlenül: az óriástraktor egy négyzetcentiméterre jutó 0,46 kg-os talajnyomása körülbelül azzal egyezik meg, amit egy felnőtt ember képes a maga 80 kg-os testtömegével produkálni.

Hasonlóan jó megoldásnak tűnik a flotációsnak nevezett abroncsok használata is. Ezek olyan extrém széles, alacsony nyomású gumik, amelyek nemcsak jobban tapadnak, de a nagyobb felfekvőfelület révén a traktor súlyát is jobban eloszlatják, így kevésbé tömörítik a talajt. A svéd Trelleborg Csoporthoz tartozó Mitas látványos hollandiai bemutatója is a flotációs abroncsok e képességén alapult. A viszonylag kis méretű Claas Axos 320-as erőgép hátuljára 1220 mm széles 1250/50 R 32 SFT abroncsokat szereltek, míg előre 720 mm-es 750/55 R 30 SFT gumik kerültek. Az aránytalanul nagyméretű abroncsok 2,4 bar nyomás mellett 2157, illetve 685 liternyi levegőt tartalmaztak, így nem csoda, hogy képesek voltak a felszínen tartani a csurig tankolt, orrsúllyal és kezelővel együtt 4068 kg tömegű traktort. Nélkülük a gép alighanem a vízzel feltöltött medence aljára süllyedt volna, ám így, kissé esetlenül ugyan, "kutyatempóban" úszva, mégis magabiztosan evickélt át egyik oldalról a másikra. A flotációs abroncsok természetesen nemcsak vontatóknál, de kombájnoknál, pótkocsiknál, trágyaszóróknál és más nagy tömegű mezőgazdasági gépeknél is eredményesen használhatók.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?