Forradalom a földeken: sokan erre a csúcstechnikára esküsznek

agrarszektor.hu
Minden olyan hazai gazdálkodó hasznosnak tartja a precíziós gazdálkodáshoz kapcsolódó eszközöket, aki már végrehajtott ilyen fejlesztéseket. A bonyolult technológiai részletkérdések miatt azonban egy felmérés szerint sokan igényelnének továbbképzéseket. A gazdák egy része pedig azért nem használ precíziós eszközöket, mert nem ismeri az előnyöket.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az összes olyan magyar gazda, aki már igénybe vesz precíziós gazdálkodással kapcsolatos eszközöket, 100 százalékban hasznosnak találja az effajta fejlesztéseket - összegezte egy közelmúltbeli felmérés eredményeit Farkas Károly, az i-Cell Kft. operatív igazgatója. A kiadott közlemény szerint az online és offline is terjesztett kérdőíveket 338 gazdálkodó töltötte ki.

A termelők 38 százaléka a versenyképesség fenntartását és növelését, további 38 százalékuk pedig a munkálatokkal járó költségek optimális szinten tartását jelölte meg kulcsfontosságúnak az új technológiai megoldások alkalmazásakor. Sokuk éppen a precíziós gazdálkodással összeköthető, termelésiköltség-csökkentő és optimalizáló folyamatokat fejlesztené a legszívesebben.

A közlemény szerint a válaszadók 79 százaléka nyilatkozott úgy, hogy precíziós megoldásokkal a környezeti terhelést csökkenteni tudja. A gazdák 50 százaléka részben, 43 százaléka pedig teljes mértékben egyetért azzal, hogy a működtetés optimalizálásával jobban megóvhatja a munkára használt járműveit is. Emellett 57 százalékuk komoly üzemanyag-megtakarítást tapasztalt a precíziós gazdálkodás fejlesztésével.

A fejlesztéseknek azonban gátat szab, hogy a bonyolult technológiai részletkérdések sok esetben tisztázatlanok, és gondot okoz a gazdák célzott továbbképzésének hiánya is. A felmérésből az derült ki, hogy a termelők 46 százaléka nem használ precíziós gazdálkodással kapcsolatos eszközöket, 25 százalékuk azért, mert nem ismeri az azokkal járó előnyöket. Ezzel összefüggésben a gazdák 50 százaléka lenne hajlandó technológiai továbbképzésen részt venni, 38 százalékuk viszont csak akkor, ha mindez nem járna komolyabb költségekkel - közölte Farkas Károly.

A felmerés szerint a termelők 58 százalékának fontos lenne a sofőr "valós idejű azonosítása", 65 százalékuknak pedig komoly időszakos problémát jelent a saját és bérben megművelt területeken végzett munka, idő és emberi erőforrás nyilvántartása. A gazdák 35 százaléka időnként, 50 százaléka pedig rendszeresen használja éjszaka vagy rossz látási viszonyok mellett a gépeket, vagyis nagy igény lenne az ilyen körülményeknél is jól funkcionáló, GPS-alapú technológiai megoldásokra is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?