Jön és felfalja Európát a kínai sárkány

agrarszektor.hu
Úgy tűnik, a magát kommunistának álcázó, ám ízig-vérig kapitalista Kína komolyan gondolja a gazdasági világhódítást. Az európai mezőgazdaságot például olasz agrárcégek sorozatos felvásárlásával kezdi uralma alá vonni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A közelmúltban jelent meg a hír, miszerint az olasz hatóságok a rájuk egyáltalán nem jellemző gyorsasággal, mindössze 5 hónap alatt adták áldásukat a modenai Goldoni és a kínai Foton Lovol Group házasságára. A "menyasszony" kicsit öregecske, idén éppen 90 éves, ám igen kedvelt traktorokat gyárt a szőlészetek-gyümölcsösök számára. Az anyagi helyzete azonban nem túl rózsás, így örömmel vette a "vőlegény" közeledését, a kínaiak pedig nemcsak azt vállalták, hogy megmentik a patinás olasz márkát, de új gépekkel is gazdagítják annak kínálatát.

A Foton Lovol a világpiacon még nem számít különösebben nagy játékosnak (évente 100 ezer traktor és 50 ezer kombájn hagyja el a gyárait), de mindenképpen globális szereplőjévé szeretne válni az agráriumnak. Odahaza - a traktorok terén 40%-os, a kombájnoknál 32%-os részesedéssel - máris ők a kínai piac vezetői, és 16 ezer dolgozót foglalkoztatva évi 3,3 milliárd eurós bevételt termelnek.


Nemrég kutató-fejlesztő központot hoztak létre Bolognában, illetve 2015 elején felvásárolták a precíziós vetőgépeiről, műtrágyaszóróiról, kultivátorairól ismert észak-olasz központú MaterMacc céget is. Az 1983-ban alapított vállalatra azért volt szüksége a kínaiaknak, hogy a munkagépek terén is növelhessék kínálatukat, ráadásul egy technikai-műszaki téren az élvonalba tartozó márkával. A vásárló ugyan a Foton Lovol, ám ennek anyacége az 1958-ban államilag alapított BAIC Group, vagyis ha a végső tulajdonosra vagyunk kíváncsiak, könnyen rájöhetünk, hogy ez nem más, mint a Kínai Népköztársaság.

A keleti nagyhatalom okos befektetéseinek egyike a Piacenzához közeli Santimentóban székelő Arbos is, amely (Bubba néven) már 1936 óta foglalkozik traktorgyártással. Ennek jogelődje ugyan 1994-ben kénytelen volt befejezni tevékenységét, ám tavaly feltámadt, hogy környezetbarát, ultrahatékony erőgépekkel lássa el a világot. A vevő itt is a Foton Lovol volt, amely a 100-260 LE-s teljesítménytartományban kezdett el gyártani zöld-fehér traktorokat (és mellettük kombájnokat) Arbos néven. Az 5000-es széria a 130 LE alatti erőgépeket foglalja magában, míg az erősebbek a 6000-es és 7000-es sorozathoz tartoznak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?