New Holland: készül az autonóm kertészeti traktor!

agrarszektor.hu
2016 óta a világ egyik vezető mezőgépgyártója, a CNH Industrial gőzerővel fejleszti önműködő traktorait. A csoporthoz ezek a jól ismert márkák tartoznak: Case IH, New Holland, Steyr. Az autonóm rendszereket az első kettő márkában tesztelik.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A New Holland legutóbb összefogott a világ legnagyobb szőlészeti vállalkozásával, a kaliforniai E. & J. Gallo Winery-vel, hogy az autonóm traktorvezérlést (NH-Drive) továbbfejleszthesse. A teljesen felügyelet nélkül dolgozó rendszert több T4.110F modellbe is beépítették. A pilotprogram célja az volt, hogy a mindennapi gyakorlatból gyűjtsenek adatokat egy kertészeti traktor felügyelet nélküli működésével kapcsolatban, és további fejlesztéseket végezzenek a szőlészetek számára. Az elvégzendő feladatok köre rendkívül tág volt. Az önműködő traktornak a szőlő telepítésétől kezdve az ápolásán át minden feladatból ki kellett vennie a részét.

Az adatfelvétel alapján kiderülhet, hogy mely feladatok milyen fokú autonóm működéssel valósíthatók meg. Az automatizáltság foka a vezetőfülkében ülő gépkezelő munkájának megkönnyítésétől a teljesen önműködő, emberi felügyeletet sem igénylő megoldásokig terjed. A program a New Holland utolsó fázisa az NH-Drive technika felhasználási körének tesztelésére.

Az önvezérlő rendszert először a 2016-os Farm Progress Show-n mutatták be Iowa-ban. Ezidáig a technikát csak a T7-es nehéztraktorokba és a T8-as szériába építették be, hogy demonstrálják a hatékonyságát. A T4.110F-sel végzett kísérlet eredményeként a gépgyártó azt is megmutathatja, hogy az autonóm működés a márka teljes traktorpalettájába beépíthető - a nehéz univerzális traktoroktól a kertészeti erőgépekig. A program máris szolgált olyan technikai újításokkal, amelyek már a vásárlók számára is hozzáférhetőek. Ilyen például az intelligens fordulás képessége, amikor a jármű egyetlen gombnyomásra önállóan elvégzi a táblavégi fordulót.

A alábbi videóban az ember nélkül dolgozó T8-as modellt látjuk, 0,55 mp-nél érdemes bekapcsolódni.

 

Ez a videó pedig a vezetőfülke nélküli Case IH Magnum-on bemutatja azokat a szenzorokat is, amelyek a teljesen önálló munkavégzést lehetővé teszik.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03