Szórták a csúcsokat: új permetezési világrekordok születtek (videó)

agrarszektor.hu
Új világrekordot állított fel az Agrifac egyik nagyteljesítményű önjáró permetezőgépe március elején. A holland cég 51 méteres szórókerettel felszerelt szörnyetege 2638 hektárnyi terület növényvédelmi kezelését hajtotta végre egyetlen nap alatt, ami közel 110 hektáros óránkénti átlagteljesítményt jelent. A régi, három éve született rekordot már a próba közepén megdöntötte.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A steenwijki (észak-hollandiai) központú Agrifac kifejezetten a tartósságra, megbízhatóságra és a hosszú távú munkavégzésre koncentrálva fejlesztette ki a Condor Endurance önjáró permetezőgépet. Március legelején Nyugat-Ausztráliában próbára is tették az eszközt, elsősorban azzal a céllal, hogy megdöntsék az Amazone UX 11200 vontatott permetezőgép 2014-ben felállított, 1032 hektáros szórási rekordját.

A kísérlet mellbevágó eredményt hozott, hiszen az Agrifac Condor Endurance 1600 hektárral több, 2638 hektárnyi területet  kezelt le vegyszerrel 24 óra leforgása alatt. Pedig három éve az Amazone is igazi nagyágyút állított csatasorba, a 12 000 literes tartálytérfogattal, tandem futóművel, és 40 méter széles Super-L-szórókerettel "felfegyverzett" eszközük 15-17 km/h munkasebességgel dübörgött végig a földeken (most az Agrifac 25 km/h  átlagot produkált).

A Condor Endurance rögtön két csúcsot is megdöntött, hiszen a napi teljesítmény mellett az egy óra alatt elért rekordot is számon tartják, márpedig a gép a "legtermékenyebb" órájában 150,7 hektárt permetezett le. A bokros területekkel és sós tavakkal körülvett helyszínt, valamint a munkaeszközt a Nyugat-Ausztráliában gazdálkodó Mason család biztosította.

A farmerek előzetesen 19,7 l/ha mennyiséggel kalkuláltak a kiszórás során, ám az időjárási viszonyok lehetővé tették, hogy ezt az értéket 15,5 l/ha-ra vigyék le. A Condor Endurance 8000 literes tartályát 13-szor kellett újratölteni. Komoly segítséget jelentett az Agrifac által kifejlesztett HighTechAirPlus rendszer is, amellyel akár 50 százalékkal nagyobb kapacitás érhető el, ráadásul soha nem kell fúvókákat cserélni, és a szél is kevésbé sodorja el a permetet.

A résztvevők nem "izgulták túl" a csúcsdöntési kísérletet. Rövid előkészítés után, kereken délben ugrottak neki a munkának, és éjfélre már 1376 hektárnál jártak, vagyis jócskán felülmúlták az előző rekordot. A lepermetezett területek szabálytalan alakúak, és egyáltalán nem tükörsimaságúak voltak, ráadásul a 15 különálló parcella között jócskán kellett vonulniuk is. Az éjszaka közepén a kezelő egyszer még el is tévedt a sötétben, vagyis a következő években rekorddöntéssel próbálkozóknak még jócskán akad lehetőségük a javításra.

Videó a csúcsdöntésről:

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 23. 13:31