Váratlan fordulat: nem dobják piacra az ember nélküli traktort

agrarszektor.hu
A merész tervekkel ellentétben csak jelentős késéssel kerülhet kereskedelmi forgalomba a Case IH vezető nélküli traktora. A Magnum erőgép alapjaira épített koncepciónak csupán a fülkés változatát dobják majd piacra 2020-ban, míg a fülke (vagyis valóban kezelő) nélküli verzió jóval utána kerülhet a gazdákhoz. A tavaly augusztusi bátor színrelépéshez képest ez némi elbizonytalanodást jelez a Case IH részéről.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Bár a szükséges technológia már rendelkezésünkre áll, az előttünk álló időben azon kell dolgoznunk, hogy a vezető nélküli traktorok még gazdaságosabbá váljanak, a gazdálkodók elsajátítsák az ilyen gépek működtetésének alapelveit, valamint kidolgozzuk a jogi kereteket, és meghúzzuk a határokat, hogy meddig terjedhet az efféle traktorok autonómiája - magyarázta a megoldásra váró feladatokat Dan Stuart termékmenedzser. A helyzetet nehezíti, hogy a vezető nélküli járművekre vonatkozó előírások országonként eltérőek, Ausztráliában például még egyáltalán nem foglalkoztak a kérdéssel.

Ha felkészülten akar nekivágni a 2017-es agrárévnek, ha első kézből, a hazai agrárszektor meghatározó szakembereitől, véleményformálóitól, vállalatvezetőitől és döntéshozóitól szeretne választ kapni a hazai mezőgazdaságot érintő legfontosabb és legaktuálisabb kérdésekre, jöjjön el az Agrárium 2017 Konferenciára, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.

A téma a legújabb hírek szerint tehát egyelőre nem is aktuális, mert a következő három évben a Case IH is inkább a kezelővel működtetett változatra koncentrál, hogy jobban megismerjék a technológia előnyeit és hátrányait. A tervek szerint Európában tesztelnek majd egy Quantum méretű, 60-100 LE-s, fülkés verziót, amelynél szőlőkben és gyümölcsösökben tehetik próbára a későbbi, immár vezető nélküli gépekben alkalmazandó technikát.

Tavaly augusztus-szeptember fordulóján tartották az USA egyik leglátványosabb agrárrendezvényét az Egyesült Államok középnyugati államában, Iowában. A látványos innovációkat felvonultató Farm Progress Show egyik legmeghökkentőbb újdonságát a Case IH szolgáltatta, amely egy kezelő nélküli traktorkoncepcióval rukkolt elő. Ennek bemutatkozására a 2020-as évekig várni kell.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?